Sta sadrze zubne paste

økologisk-tandpasta

 {Zubna pasta bez stetnih sastojaka}

Ovih dana je u Danskoj objavljano da zubna pasta Colgate Total kao jedina zubna pasta na danskom trzistu sadrzi otrovnu tvar triclosan. Nekoliko ucenika zubarske skole podvrgnuti su testu gdje su im pet dana tri puta dnevno prali zube ovom zubnom pastom, a u medjuvremenu su im svakodnevno radili nalaze urina. Svi rezultati su pokazali nedozvoljene kolicine triclosana, kod nekih su se povecale za 9000 puta.

Triclosan ima antibakterijsko dejstvo i opisan je kao otrovan za okolinu. Izaziva hormonske poremecaje, sto je i dokazano raznim istrazivanjima.

U Svedskoj trenutno rade istrazivanje na preko 2000 zena i njihove djece o utvrdjivanju kolicine triclosana u njihovim tijelima. Triclosan je posebno stetan za trudnice.

Trenutno se u Danskoj kontrolise upotreba triclosana i u sredstvima za ciscenje, tako da se smatra neoprostivim prodavati zubne paste koje sadrze triclosan.

Danski strucnjaci i politicari se zalazu za zabranu prodaje ove zubne paste, ali posto je vecina pravila na nivou EU, tesko se ponekad suprostaviti zakonima vecine.

Trgovine i dalje drze Colgate Total na policama, ali se nepovjerenje uselilo medju potrosace, koji ovu popularnu pastu zaobilaze u sirokom luku.

Procitajmo sve sto pise sitnim slovima na poledjini! Znamo li sta sadrze nase zubne paste? Triclosan mozda?

3 odgovora na “Sta sadrze zubne paste”

  1. Zubne paste koristim, tj. biram one jače. Oduvek je bilo tako. Sad, postoji neka kućna varijanta paste za zube, probala sam je i nije loša, ali ne može oprati zube kao kupljena pasta. Čula sam da je za beljenje zuba dobra pasirana jagoda.

    Tačno je da su kozmetički proizvodi dermatološki testirani, tako piše, ali ne znači da je onaj ko ih je testirao zadovoljan dobijenim rezultatima. Koliko gosd je moguće, treba obratiti pažnju na sve, a koliko je moguće, to je drugo pitanje.

  2. Na ovu temu bi se tako rado nadovezala – od lijekova, vitamina, dodataka hrani, fluorisanoj vodi…. O toliko mnogo dozvoljeno/nedozvoljenih supstanci se zna i ne govori!

Komentari su onemogućeni.