Proslog mjeseca istrazivac Ali Karami sa univerziteta Putra Malaysia i njegovi saradnici objavili su rezultate istrazivanja koje su radili na 17 razlicitih vrsta morske soli sto su se mogle naci na njihovom trzistu. So je bila porijeklom iz razlicitih zemalja kao Australia, Francuska, Iran, Japan, Malezija, Novi Zeland i Juznoafricka Republika, a ono do cega su dosli nakon temeljitog istrazivanja je da su sve osim jedne vrste soli porijeklom iz Francuske sadrzavale tragove mikro plastike od 0,16 do 1 milimetra velicine. I ranije su vrsena istrazivanja koja su dokazala da mikro cestica plastike ima u hrani koja dolazi iz mora. Jos uvijek se ne zna kako i koliko ove kolicine plastike u morskoj soli mogu znacajno narusiti ljudsko zdravlje, ali je sama cinjenica da plastike ima u jednoj tako rasprostranjenoj namirnici kao sto je so upozoravajuca i zastrasujuca i treba je shvatiti ozbiljno.

Plastika naravno potice od velikih kolicina komada plastike koja pliva u velikim svjetskim morima i predstavlja opasnost za covjekovu okolinu.  Zagadjenje svjetskih mora je problem koji svakodnevno raste, prema izvjestaju World Economic Forum u 2050. godini ce u morima biti vise plastike nego riba, a proizvodnja plastike ce se utrostruciti.

Pocetkom ove godine svijet su obisle fotografije kada je pored obale jednog ostrva u zapadnom dijelu Norveske uocen kit koji je izgledao umorno i pokazivao sve znakove neke bolesti. Nakon sto je odluceno da se izvrsi eutanazija, tim naucnika je nakon otvaranja utrobe docekala nesvakidasnja slika. U utrobi kita nadjeno je ni manje ni vise nego 30 plasticnih vrecica {posljednja fotografija} i sitni dijelovi plastike. Utroba kita je bila jednostvano zapusena vrecicama i nije bilo tragova nikakve hrane u crijevima sto je pokazivalo da je kit u posljednje vrijeme prolazio tezak period zivota. Zanimljivo je i da je ova vrsta kita prvi put vidjena u norveskim vodama.

Photo credit 2,3

2 odgovora na “Sta se krije u morskoj soli”

Komentari su onemogućeni.