Tri mala kuhinjska savjeta

Koliko je u nasim kuhinjama sitnica koje zivot znace, toliko je i malih savjeta i trikova, koji mogu olaksati pripremanje hrane i sve ostale kuhinjske poslove.

1. Sampinjoni

Sampinjon se moze izrezati na spravicu za rezanje kuhanih jaja. Kada vam je potrebna veca kolicina jednako isjeckanih sampinjona isprobajte ovaj nacin. Zanimljivo rezanje sampinjona, pogotovo djeci kada pomazu u kuhinji.

2. Mozzarella

Poznato nam je da su svi sirevi ukusniji ako se najmanje pola sata prije jela izvade iz frizidera. A zasto bi mozzarella bila izuzetak? Pola sata prije serviranja uroniti cijelu vrecicu u malo topliju vodu i pustiti da se tako ugrije. Bice daleko ukusnija od hladne iz frizidera. Kuhari u restoranima se cesto sluze ovom metodom.

3. Bijeli luk

Bijeli luk je intenzivniji sto je sitnije isjecen. Ako zelite sami nozem sitno isjeckati bijeli luk, isjeckajte ga  na krupnije komade, te pospite s malo vode. Nece se lijepiti za prste i veoma lako ce biti usitnjen.

Malih savjeta nikad dosta, pogotovo za sve one koji se uce kuhanju. Nadam se da ce biti od koristi.

Sta je vas kuhinjski trik ili mali savjet koji bi preporucili?

18 odgovora na “Tri mala kuhinjska savjeta”

  1. Volim pravidi pastu od bijelog luka, tako se lakše ‘infuzira’ u jelo i ne vide se komadići. Odlična stvar i za marinade. Usitnjen bijeli luk posuti sa malo soli i stranicom širokog (francuskog-šef) noža pritisnuti luk kao špahtlom i vući prema sebi. Kristali soli će da ‘samelju’ bijeli luk u finu pastu.

  2. Super ideje.
    Evo jedna koja moze pomoci svima nama koji cesto pravimo nesto sa jajima.

    Odvajanje bjelanjka od žutanjk

    Prilikom odvajanja žumanjaka od bjelanjaka, sigurno vam se bezbroj puta dogodilo da komadić ljuske završi u bjelanjku. Proces hvatanja istog, bilo prstima ili kasicicom, se uvijek čini da predugo traje. Da biste sebi olakšali i skratili muke, sljedeći puta samo stavite prst pod mlaz vode i komadić ljuske ćete bez problema na brzinu izvaditi van.

    Pozz 🙂

Komentari su onemogućeni.