Grad Cusco smjesten je u jugoistocnom dijelu Perua na visini od preko 3000 metara i jedna je od najvaznijih destinacija kada se posjecuje Peru, a ujedno i tacka iz koje posjetioci Perua krecu u posjetu Machu Picchu, drevnom gradu Inka.

1533. godine ovaj grad osvajaju Spanci koji su zapanjeni time da je grad u to vrijeme imao ulice, kanale za cistu i prljavu vodu, a ono sto ih je najvise odusevilo je bilo obilje zlata koje se nalazilo u ovom gradu. Zlato su popljackali, a opcinjenost gradom nije trajala predugo, te su dobar dio porusili, da bi kasnije gradili svoje crkve i palate.

Zato je Cusco spoj prijestolnice jedne od najimpresivnijih civilizacija covjecanstva Inka i grada u kojem se osjeca uticaj spanske kolonijalne moci. Danas je jezgro Cusca pod zastitom UNESCO-a, a godisnje ga posjeti oko dva miliona turista.

Gotovo polovina stanovnistva Perua su peruanski Indijanci ciji zivotni standard je daleko od zadovoljavajuceg i veliki broj ljudi je na rubu egzistencije.

Danasnje fotografije su nastale na trznici zivotnih namirnica u gradu Cusco ciju ponudu cini sve sto ovo vrijedno stanovnistvo uzgoji i izradi svojim rukama, zitarice medju kojima najznacajnija quinoa i kukuruz, obilje voca, bilja i biljnih cajeva, te rucnih radova od alpaca vune. Ova trznica je sigurno jedna od najzivopisnijih u nizu trznica iz raznih krajeva svijeta koje su se do sada nasle na blogu.


Churros


Jedan komentar na “Tržnice svijeta – Cusco, Peru”

Komentari su onemogućeni.