Cvrsti sapuni koristeni su hiljadama godina, a jedan od najpoznatijih i najstarijih je sapun Aleppo koji se poceo proizvoditi prije 3000 godina i o kome smo vec ranije govorili.

Procitaj takodje Sapun za Aleppo

Nase bake su u ormarima sa posteljinom i komodama sa rubljem drzale komadic sapuna, da bi sve ljepse mirisalo, neke od njih su sapun pravile i same  posebno onaj za pranje rublja, a mirisni sapun je bio i lijep poklon.

Sapuni su odjednom poceli nestajati sa polica u trgovinama, a prosirila se i prica o tome da su pravi sakupljaci bakterija, prica koju su vjerovatno prosirili proizvodjaci onih tecnih sa pumpicama. Cvrsti sapuni su tako polako nestajali iz nasih kupaonica, a na odjelima sa sredstvima za higijenu godinama unazad sramezljivo se sakrila tek vrsta ili dvije.

Procitaj takodje Crni africki sapun

Ipak, postoje i oni koji ne odustaju od “starinskih” sapuna kao sto su dugogodisnji proizvodjaci istih koji cuvaju svoje recepte i tajne najboljih sapuna, a na srecu pojavljuju se i novi mali proizvodjaci sa najkreativnijim fancy sapunima najneobicnijih sastojaka i mirisa, cesto uzimajuci ono najbolje iz prirode, bez stetnih boja i stetnih sastojaka. Ove sa fotografija nedavno sam vidjela u jednoj trgovini u Zadru.

Sta sa bakterijama?

Sto se tice bakterija na cvrstim sapunima u centru za informisanje o zdravlju i okolini u Danskoj kaze se da sasvim mali broj bakterija prezivljava na sapunu i da to nema nikakvog uticaja na zdravlje ljudi. Zapravo je vise bakterija na vrhu pumpice za tecni sapun koja se dodiruje prljavim rukama ili na slavinama koju dodirujemo i nakon sto smo oprali ruke.

Prije nekoliko godina radjeno je istrazivanje na 45 vrsta tecnih sapuna, od cega je 9 od 10 sadrzavalo stetne sastojke koji mogu izazivati alergije ili uticati na hormone. Tecni sapuni sadrze i vise sredstava za konzerviranje od cvrstih, jer ih ta sredstva prave i odrzavaju tecnim, a upravo ta sredstva uticu negativno na mogucnost potomstva nase i sljedece generacije. I ne samo to. Tecni sapun pravi i veliku stetu u prirodi.

I jos jedna bitna stvar. Cvrsti sapun traje duze i na taj nacin stedimo novac, a jedino sto je vazno je da je tvrdi sapun potrebno drzati tako da ima mogucnost da se osusi, sto znaci da ne treba lezati u vodi ili na mokrom mjestu.

 

2 odgovora na “Male priče: Tvrdi ili tečni sapuni?”

  1. Ja volim tvrde sapune, ali na žalost muž ima alergiju na tu bazu tvrdih sapuna i samo najblaze, bez ikakvih dodataka tecne sapune tolerira, inače mu koža na rukama ispuca jako. Mnogi koji pate od ekcema i jako suhe kože su u sličnoj situaciji.

Komentari su onemogućeni.