Marokanska kuhinja je prepuna raznovrsnih zacina kao kurkuma, kumin, cimet, safran, djumbir, kao i cilija, bijelog luka i zacinskog bilja narocito mente i bazilike, ali i prepuna susenog voca kao sto su susene marelice i datule koje daju svim jelima slatkocu zbog cega marokanska kuhinja nosi epitet sladunjava. Masline u svim oblicima su takodje veoma zastupljene u marokanskoj kuhinji, a obroci se cesto sastoje od vise jela podijeljenih u malim zdjelama i rasporedjenim po stolu, tako da se hrana dijeli.

Tradicionalni obrok u Maroku se najcesce sastoji od zacinjenih salata, raznovrsnog kuhanog povrca kao i lece i slanutka koji su sastojci mnogih jela. Na stolu je cesto i tagine, tradicionalno marokansko zapeceno varivo.

Procitaj takodje Tagine 

Neizostavan sastojak marokanske kuhinje je i coucous koji se priprema na razlicite nacine najcesce sa povrcem i mesom uz koji se sluzi cinijica supe koja se moze po zelji dodati preko couscousa.

Marokanski obroci se obicno zavrsavaju poslasticama koje su dosta slatke i takodje jako zasladjenim cajem od mente, tako da se slatkoca proteze tokom cijelog obroka.

Al Minzah

Jedan mali marokanski restoran sa svega nekoliko stolova smjesten je u gradu Marbella i specifican je po tome sto vlasnica svu hranu pravi sama i po starim domacim receptima od lokalnih namirnica i u kojem stvara blizak kontakt sa gostima ophodeci se prema njima kao gostima koji su upravo zakoracili u njenu vlastitu kucu.

Tako ova lijepa Marokanka srdacno preporucuje jela sa jelovnika, s ponosom prica o svakom jelu, nacinu pripreme, sastojcima i tradiciji i pravi je dozivljaj bio isprobati neka od jela koja priprema sa strascu i s ljubavlju na mjestu nadahnutom marokanskom kulturom i tradicijom, mjestu na kojem zaboravite da ste u restoranu, vec imate osjecaj da ste u Maroku za stolom kod ljudi koje vec odavno poznajete.