U potrazi za perfektnim curry receptom

DSC_0699

Nedavno sam od Daniele dobila jedan divan i zanimljiv kuvar Rick Stein-a poznate tv-licnosti iz svijeta kulinarstva koji me je zainteresovao i vec poceo uvoditi u svijet indijske kuhinje koju do sada nisam previse isprobavala. To ce ujedno biti i jedan od mojih vecih projekata u ovoj godini, jer mislim da je dobro isprobati jela kuhinja drugih zemalja i uciniti vlastitu kuhinju malo raznovrsnijom i zanimljivijom. I mirisnijom. Ponekad mislimo da su ta jela bazirana na sasvim drugim namirnicama, sto nije uvijek tacno, jer je ponekad kao u slucaju indijske kuhinje potrebno samo par zanimljivih mjesavina zacina koji ce mnoga nasa jela pretvoriti u nesto sasvim drugo i uciniti da nasa kuhinja mirise kao nikada ranije. Od zacina koji se koriste u indijskoj kuhinji do sada sam koristila kurkumu o cemu sam pisala ovdje i koja i najobicnijoj supi da poseban okus.

Sta je curry, a sta kari {Curry powder}?

DSC_0725

Mnogi od nas kada cuju rijec Curry pomisle na zuti mirisljavi prah koji kupujemo u teglicama u supermarketima i koji zovemo “kari”. Medjutim, curry je naziv za indijsko varivo od mesa i povrca ili samo povrca i mnostva zacina i svjezeg bilja koje se servira uz basmati rizu.

Sta je onda “kari” prah {Curry powder} koji kupujemo na policama sa zacinima. To je nesto sto su Englezi izumili i sto se prosirilo kroz zapadne zemlje, a zapravo je smjesa zacinskog bilja kao korijander, kurkuma, kumin i ostalig koja dijelom podsjeca na mjesavinu zacina koja se tradicionalno stavljaju u jelo curry, pa je odatle i dosao naziv. Ponekad nosi naziv i Madras curry. Inace rijec curry dolazi od tamilske rijeci, sto u prevodu znaci sos za rizu.

DSC_0730

Mjesavina zacina koju u sjevernom dijelu Indije stavljaju u curry {varivo} zove se garam masala, pravi se od sljedecih sastojaka:

Rick Steinova garam masala

 • 1 supena kasika bibera u zrnu
 • 2 supene kasike kumin sjemenki
 • 2 supene kasike korijander sjemenki
 • 2 supene kasike kardamom sjemenki
 • 4 cajne kasike cijelih klincica
 • 7 cm dug stapic cimeta
 • 1 muskatni orascic
 1. Sve osim muskatnog orascica par minuta lagano preprziti na suvoj tavi na srednjoj temperaturi
 2. Ohladiti
 3. Izrendati u to muskatni orah i sve dobro pomijesati
 4. Stucati sve sastojke u sitni prah
 5. Drzati dobro zatvoreno daleko od izvora svjetlosti

Ovako pripremljena garam masala se moze ocuvati i biti aromaticna i do mjesec dana. Garam masala se moze pripremiti i od sastojaka koji su vec u prahu.

Kada imamo garam masalu bilo da smo je kupili kao gotovu smjesu ili je sami napravili, spremni smo isprobati curry varivo za koje ima veoma mnogo recepata.

Perfektna riza uz curry

Curry se tradicionalno servira uz rizu, a najbolja riza uz ovo jelo je basmati riza, aromaticna riza dugog zrna i lijepog mirisa, koja postaje lagana kad se skuha, ne grudva se i nije ljepljiva. Dovoljno je samo skuhati je na vodi, a za lijepu boju moze se dodati malo safrana koga je najbolje malo namociti u mrvici vruceg mlijeka ili vode da bi razvio sto intenzivniju boju.

U ovoj knjizi Rick Stein je sabrao najbolje recepte koji odrazavaju indijsku kuhinju, a na svom putovanju kroz Indiju pronasao je i svoj perfektan curry, a o cemu se radi mozete pogledati na videu koji slijedi.

Sada je red da i ja pronadjem moj perfektni curry. Vise o svemu u nekoj od narednih prica.

Da li ste isprobavali indijsku kuhinju ili neki zacin koji se koristi u indijskoj kuhinji? Da li vam se dopada? Ili mozda vec imate vas perfektan curry?

2 odgovora na “U potrazi za perfektnim curry receptom”

Komentari su onemogućeni.