Danski kolaci

Flødebolle je popularna poslastica u Danskoj i postoji jos od 1912. godine kada je recept iz Amerike donio Emil Elikofer zaposlen u jednoj od najstarijih fabrika cokolade u Danskoj. I dan danas ta fabrika stoji iz naziva Samba koja proizvodi ovu poslasticu. Ovo je inace i jedna od popularnijih i omiljenih poslatica koja se sluzi za djecije rodjendane, sastoji se od tankog vafla na dnu, bijelog spuzvastog punjenja od bjelanjaka prelivenog cokoladom i eventualno posutog kokosom, a danas postoje mnoge gurmanske verzije ove stare poslastice kao sto je ova na fotografiji.

2. Dio uskrsnjih dekoracija u Tivoliju, zabavnom parku u centru Kopenghagena

3. Veganska jaja su sve popularniji proizvod na policama danskih trgovina. Smjestena su pored obicnih jaja, cijena im je daleko visa, a primpremaju se tako da se prahu koji odgovara jednom jajetu doda hladna voda i promijesa.

Procitaj takodje Cevapi bez mesa

Veganska jaja

4. Marokanski caj od mente

5. U prehrambene trgovine u Danskoj je zabranjen ulazak sa kucnim ljubimcima, a ispred gotovo svih postoji mjesto gdje se moze ostaviti zavezan pas. Za one koji na taj nacin ne bi ostavili svog ljubimca napolju postoje ovakve kucice u kojima je kucni ljubimac na sigurnom dok obavljate kupovinu.

Ugodan i lijep vikend svima!

Jedan komentar na “Pet detalja”

Komentari su onemogućeni.