Ovih dana su engleski mediji objavili vijest o tome kako cuvena engleska robna marka Burberry vec godinama poduzima drasticne mjere kako bi zastitili vlastito ime. Samo u toku prosle godine su zapalili odjece, torbi i parfema u vrijednosti 28 miliona engleskih funti. 

Iako iz ove cuvene porucuju da se paljenje robe obavlja odgovorno i na nacin koji je u skladu sa zastitom okolisa, ova vijest je snazno odjeknula u svijetu i pokrenula mnoge diskusije.

U Burberry se pravdaju naglasavajuci da se radi na tome da se minimalizira prekomjerna proizvodnja, ali da se desavaju nepredvidjene situacije kada su prinudjeni rjesavati se nagomilanih zaliha neprodane robe.

Tako je recimo prosle godine zapaljena ogromna kolicina parfema, jer je postignut poslovni dogovor sa novim proizvodjacem Burberry parfema, a sve zalihe dotadasnjih parfema su destruirane.

Razlozi ovih poslovnih poteza su jasni, a to je zastita samog imena, luksuznog statusa i sprecavanja da roba dospije u “pogresne ruke” i bude prodavana po niskim cijenama.

U posljednjih pet godina na isti nacin je zapaljeno oko 90 miliona engleskih funti, a sve u cilju povratka ekskluziviteta ovog imena nakon jednog perioda kada su se na trzistu mogli naci mnogi lazni proizvodi kao i mnogi proizvodi koji su u svom dizajnu koristili ove cuvene smedje kockice.

Ostaje pitanje da li se sve ovo moze sprijeciti i da li se visak robe moze iskoristiti drugacije, jer ovo nije prvi slucaj da se otkriva sta se radi sa viskom neprodane robe, a jedan od posljednjih velikih slucajeva zabiljezen je u velikom robnom lancu H&M.

Photo credit 1