Ovih dana se po raznim medijima mogla procitati vijest o jednoj reklami radjenoj za supermarket Iceland koja je zabranjena u Engleskoj, jer je navodno sadrzaj previse politicki. Reklamu je radio Greenpeace, a u reklami se radi o palminoj masti ili ulju koja je najvise koristena mast u industriji i unistavanju prirode zbog proizvodnje ove danas ozloglasene masti.

Iako zabranjena, reklama je putem interneta ipak nasla svoj put, gledali su je milioni ljudi, a u stvari je jedan crtani film o tome kako se unistavaju sume i prirodno mjesto za zivot orangutana zbog palmine masti. Prva zamisao je bila da se ova reklama prikazuje u predbozicno vrijeme kada se i najvise koristi palmina mast za izradu svih industrijskih bozicnih kolaca, cokolada i slicno, ali i u privatnim domacinstvima kada raste prodaja palmine masti u svim trgovinama u odnosu na ostatak godine.

Ujedno je reklama bila zamisljena kao oglasavanje supermarketa Iceland koji do kraja ove godine namjerava prestati sa prodajom palmine masti.

Palmina mast se najvise proizvodi u Indoneziji i Maleziji. 25 000 hektara suma u kojim zive orangutani u Indoneziji je unisteno u toku samo dvije godine od isporucivaca palmine masti za potrebe firme Mondelez koja je ujedno najveci uvoznik palminog ulja na svijetu.

Ova firma se bavi prodajom mnogih dobro poznatih nam proizvoda izmedju ostalog i jednim od popularnih keksova Oreo keksa. Iako je jos prije deset godina bilo rijeci o rjesavanju pitanja palmine masti i unistavanja suma, neki proizvodjaci jos uvijek saradjuju sa isporucivacima koji unistavaju sume zbog lakseg dobijanja masti.

Iako postoji mogucnost da se ova mast dobija i bez sjecenja suma, ipak se to i dalje radi, a inteligentni orangutani stoje na rubu istrebljenja.

Palmina mast se nalazi u mnogim prehrambenim najmirnicama i tesko je izbjeci je, a ako se to zeli, potrebno je citati deklaracije na poledjini proizvoda. Sto je mast prije na listi sastojaka, to joj je procenat visi. Proizvodi koji najcesce sadrze palminu mast su:

  • Takozvani ribani “sirevi” u vrecicama koji nemaju bas puno sira u sebi
  • Gotova pizza tijesta i zamrznuta pizza
  • Gotove instant nudle
  • Gotovo sva gotova jela
  • Kruh I peciva koji se kupuju u vrecicama
  • Margarin koji cesto sadrzi vecu kolicinu palmine masti
  • Cokolade I kremovi za mazanje u kojima se palmina mast koristi da se ne bi prebrzo topili
  • Gotovo svi keksovi
  • Veganski sirevi
  • Neke vrste sladoleda

Pored toga palmina mast se koristi u mnogim proizvodima koje svakodnevno koristimo kao sampon, svijece i jos mnogo toga, jer bi lista bila predugacka.

Palmina mast se koristi najvise zbog toga sto je najjeftinija mast, a ima i neutralan okus kao i to da je stabilna i tesko se uzegne sto je idealno za industriju.

A sta sa nama potrosacima? To je vec nova tema, a dovoljno je reci da je palmina mast uzrocnik mnogih oboljenja koja su posljedica hrane i zivotnog stila.