Egeskov dvorac Danska

Zivjeti nije dovoljno, suncev sjaj, slobodu i neki mali cvijet isto treba imati”  H.C. Andersen

Na ostrvu Fyn u Danskoj nalazi se dvorac Egeskov koji je gotovo tokom cijele godine otvoren za posjetioce i u cijoj okolini se odrzavaju mnogobrojna kulturna i zabavna dogadjanja. Sam posjed oko dvorca je ogroman i mnogo je sati potrebno da se sve razgleda, a u svako doba godine dvorac i okolina su lijepi na poseban nacin.

Jedna od najzanimljivijih basta u okolini dvorca je Basta zivota koja je kada se pogleda iz vazduha sasvim okrugla i simbolizira tok zivota i ritam smjene godisnjih doba u toku godine.

Nakon osnivanja baste, trebalo je da prodje nekoliko godina kako bi basta dobila konacni izgled. Osnovna ideja joj je mir i zadubljenost u misli, kao i stimulisanje covjekovih cula, a na ovom jedinstvenom mjestu mogu se dozivjeti oblici, boje, mirisi, zvukovi, proljece kao culo vida, ljeto okusa, jesen mirisa … Posjetioci se tako krecu kroz godisnja doba kao kroz sam zivot, a svaki dio baste ima temu u drugoj boji.

U svim dijelovima baste je voda u fontanama koja simbolise vrijeme, fontane se gase u odredjeno doba dana, neke su snazne, a neke samo pulsiraju i predstavljaju sekunde. U sredini baste je suncani sat i nekoliko muzickih instrumenata ciji zvuk odjekuje bastom i culo su sluha u cijelom ovom krugu.