Bezvremenska Adaline

age_a_0

Decembar je za mnoge od nas uzurban mjesec, jer je mnogo stvari koje zelimo obaviti u decembru pocev od onoga sto smo sebi obecali da cemo uraditi do kraja godine, a nismo, zatim nekih obaveza i poslova koje zelimo zavrsiti i prekriziti, a ne ostavljati ih i gomilati za sljedecu godinu, do priprema za nastupajuce zimske praznike. Zato dobar film nakon napornog dana moze biti razlog da sve ostavimo i provedemo vece opusteno. Jedan takav je danasnja decembarska preporuka, a radi se o filmu The Age of Adaline ili Bezvremenska Adaline, nazovimo ga romanticnoj drami sa Blake Lively i Harrison Ford u nekim od glavnih uloga.

Adaline Bowman, jaka i samostalna zena 1937. godine prezivi saobracajnu nesrecu nakon koje njeno tijelo vise ne stari, ostaje zauvijek 29 godina, ne stari ni dana sto traje vise od 70 godina, zivi usamljeni zivot, ne vezuci se za nekoga s kim ne moze stariti zajedno, a tajnu dijeli samo sa kcerkom kojoj je vec 70.

Zena koja izgleda kao da joj je 29, a u stvarnosti ima 107 godina, bogato zivotno iskustvo i mudrost ne zeli da se njena tajna otkrije, sakriva identitet mijenjajuci imena i seleci se sa adrese na adresu sve dok ne upozna karizmaticnog Ellisa, a vikend kod njegovih roditelja prijeti da se istina otkrije. Tuzan, na momente i smijesan, dirljiv film je moja topla preporuka i iako je prica nestvarna podstice na razmisljanje kako bi sve izgledao kada ne bi bilo starenja.