image-689198-breitwandaufmacher-tcle-689198

Knjiga Crijeva sa sarmom mlade njemacke naucnice Giulie Enders postala je veliki hit odmah nakon objavljivanja i vec par godina je na mnogim listama knjiga koje treba procitati. Ova knjiga se bavi crijevima, slozenim i savrsenim organom koji “zanemarujemo ili koga se tacnije stidimo” kako navodi autorica u ovoj zanimljivoj knjizi sto jeste tacno, jer svi znamo da je malo ljudi koji zapocinju diskusiju o svojim crijevima ili problemima u probavi. Obicno se prica o povisenom pritisku ili kolesterolu. Crijeva zapravo imaju centralnu ulogu za nas odbrambeni sistem {cak 70 % imunog sistema je vezano za crijeva}, proizvode energiju koja nam je potrebna i savrsenstvo su poput mozga ili srca.

Ova knjiga nije suvoparni naucni tekst, vec naprotiv knjiga pisana razumljivim jezikom koja bi se mogla svrstati u beletristiku zbog samog jezika kojim je pisana, igre rijecima, maste, poredjenja i slicno kao i dinamikom kojom od pocetka do kraja zaokuplja paznju i jednostavno je ne mozete ispustiti iz ruku.

Knjiga nam nudi i odgovore na pitanja koje sve bolesti imaju usku povezanost sa poremecajima u crijevnoj flori i u kakvoj su vezi prekomjerna tezina, alergija, pa cak depresija sa nasim crijevima kao i to sta sve zivi u nasim crijevima i svaki dan nam spasava zivot.

Iako se bavi ozbiljnom temom, ova knjiga je na momente i komicna, jako je inspirativna, navodi na razmisljanje i daje objasnjenja zasto treba posvetiti paznju crijevima, njegovati dobre bakterije u njima i kako fokusom na probavni sistem mozemo imati zdraviji i harmonicniji zivot. Knjiga daje mnoga objasnjenja sta se desava kada jedemo nezdravo ili nesto na sto smo intolerantni, a po misljenju autora mnogi ljekari jednostavno zanemare da korijen nekog zdravstvenog problema traze u poremecaju u radu crijeva. 

Nakon citanja ove knjige jedno je sigurno, a to je da cemo imati sasvim novi pogled na nasa crijeva i probavu i razumjeti bolje neke stvari vezane za nas organizam.