Kopenhagen se vec duze vremena bori sa manjkom studenstskih stanova za sve one koji se doseljavaju u grad, a pored toga stanarine su i jako visoke u odnosu na druge dijelove Danske. Jedna nova firma CPH Containers i dva mlada covjeka koja stoje iza ponudili su gradu fantasticno rjesenje. Stari brodski kontejner koji je vec pedeset puta obisao svijet i vise nije za plovidbu se moze preurediti i namjestiti kao manji studentski pokretni stan od 20 kvadratnih metara te izdati studentima  za nekoliko puta manju stanarinu od uobicajene.

Na prvi pogled ideja o tome da ljudi zive u kontejneru ne zvuci popularno, ali kada se malo bolje pogleda idejno rjesenje u prepoznatljivom skandinavskom stilu, zacas se promijeni misljenje. Stanovi imaju kuhinju i kupatilo i mnoga funkcionalna, ali i lijepo dizajnirana rjesenja za zivot u malom prostoru. Buduca naselja kontejnera bila bi postavljena na prazne industrijske povrsine u Kopenhagenu, a u slucaju neke izgradnje na tim mjestima u buducnosti lako bi ih bilo premjestiti.

Trenutno sve zavisi od volje politicara, ali se sve cesce govori o ovoj ideji kao vrijednom projektu koji se pored u Danskoj moze primjenjivati u cijelom svijetu. Ako dodje do realizacije ovog projekta navedena firma je spreman izgraditi 2500 ovakvih kontejnera u roku od tri godine.

Zanimljivo je i to da je na krovovima ovih stanova ostavljena mogucnost sadjenja povrca sto moze povecati studentski budzet. Pored toga sto je ovo socijalni projekat koji moze rijesiti neke od trenutnih problema, pohvalno je i to da se iskoristavaju materijali koji bi inace bili baceni.

Procitaj sljedece Basta na cetvrtom spratu

Photo credit Facebook.com