O filmu Roma se mnogo govorilo u toku prosle godine i mnogi ga smatraju filmom koji je obiljezio godinu koja je iza nas.

Naziv ovog filma nema nista sa Rimom ili fudbalom. Colonia Roma je dio grada u Mexico City – ju u kojem u sedamdesetim zivi porodica vise srednje klase, porodica prezauzetog lijecnika Antonia pogodjenog krizom srednjih godina. Nakon sto Antonio napusta porodicu, zbunjena supruga Sofia pokusava nastaviti zivot sa cetvero djece u porodicnoj visespratnici boreci se sa svakodnevnim problemima i jednim starim autom.

Ipak glavna junakinja filma je kucna pomocnica Cleo, mlada djevojka koju kada zatrudni takodje kao i vlasnicu kuce ostavlja mladic.

Muskarci izdaju, a dvije zene ostaju svaka sa svojom borbom i svaka se bori na svoj nacin i unutar drustvenog sloja kojem pripada.

Kucna pomocnica Cleo je zapravo centar porodice u kojoj radi i iako se ne trudi previse, postaje dobra vila koja drzi porodicu na okupu i kada sve izgubi, pretvara svoju tugu u snagu kojom pomaze porodici na putu prema dalje.

Film je posvecen zenama posebno onima iz djetinjstva rezisera Alfonso Cuaróna, ali i ostalim jakim zenama, koje nose sve na svojim plecima.

Nema previse zbivanja ni radnje u ovom filmu, posebno u pocetku filma. Na momente se cini da se dogadjaji u porodici odvijaju u pozadini nekih dogadjaja kao stradanja studenata na ulicama meksickog grada pocetkom sedamdesetih godina.

Crno-bijeli film Roma izuzetne fotografije i zvuka je film koji zahtijeva da se u njega udubite, a koji zauzvrat nudi izuzetan filmski dozivljaj pod cijim utiskom cete dugo ostati.