Juznokoreanski film Parasite (Parazit) rezisera Bong Joon-ho, dobitnik Zlatne palme na filmskom festivalu u Kanu je po mnogima film koji je obiljezio 2019. godinu. Ova nagrada je ujedno prva glavna nagrada za juznokoreanski film ikada.

Parasite je film kroz koji je u stanju da neprestano kroz svojih sat i po trajanja iznenadjuje gledaoca vodeci ga kroz nekoliko filmskih zanrova ujedinjenih u jednu cjelinu, a pocinje kao vesela prica koja se razvija u triler i na kraju zavrsava sa scenama horora.

Film govori o nepravednim socijalnim razlikama modernog svijeta kroz originalnu pricu o cetveroclanoj juznokoreanskoj porodici koja zivi na rubu siromastva u vlaznom podrumskom stanu. Otac, majka i dvoje odrasle djece rade sitne nesigurne poslove snalazeci se za zivot. Sve se pocinje mijenjati kada sin Ki woo po preporuci prijatelja i uz lazne papire o zavrsenoj skoli pocinje davati instrukcije djevojcici iz jedne bogate porodice.

Ki woo se odlicno snalazi u svojoj novoj ulozi, poslodavci su ljubazni ljudi, te razmislja kako da zaposli sestru, te oca i majku. Kada plan pomocu podvala i laznih identiteta uspije, a poslodavci nista ne posumnjaju, radnja filma se lagano seli iz mracnog podruma prepunog zohara u velelepnu vilu ispod koje je kao i u ostalim bogataskim vilama tajno skroviste u slucaju napada iz Sjeverne Koreje.

Porodica se lagano uzivljava u svoje nove uloge zaposlenih radnika koji se pretvaraju da se medjusobno ne poznaju, zivot odjednom postaje sasvim drugaciji, ali se jedne stvari ne mogu tako lako rijesiti, a to je miris siromastva i vlage koji se zadrzao u njihovoj odjeci.

Ne samo socijalna satira, vec zabavan i uzbudljiv, strasan, na momente mracan, smijesan i tuzan u isto vrijeme ovaj film je prica o jazu izmedju bogatih i siromasnih, o onima u podrumu i onima iznad, prica o putu od dna prema gore i padu od vrha prema dnu simbolicno prikazanom u sceni kada se porodica krece od vile poslodavca prema svom domu po strasnom nevremenu u kojem stan u podrumu biva poplavljen. Film navodi gledaoca i na razmisljanje ko su zapravo paraziti.

Film je nominovan za nagradu Oscar 2020. za najbolji internacionalni film.