Flyvesandet je ime jedne od najljepsih prirodnih plaza smjestene na najsjevernijem dijelu danskog ostva Fyn koji zalazi u Kattegat. Nekada je ovdje vjetar neprestano nanosio pijesak i stvarao pjescane dine, pa odatle i naziv Flyvesandet, nesto kao leteci pijesak.

Danas je ovo prelijepi netaknuti dio prirode, mekana kao najmeksi tepih pjescana plaza, okruzena gustom sumom, a sve zajedno u vlasnistvu Ministarstva za prirodu sto znaci da je podrucje brizno cuvano i zasticeno i da je mnogo pravila koja se moraju postovati. Podrucje sacinjava rezervat divljaci kao i ogromna suma za pse namijenjena vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima. Ovo je takodje i ribarsko podrucje kao i podrucje poznato po mnogim vrstama ptica.

Pored plaze je i popularni kamping koji se razlikuje od ostalih, jer je potpuno uklopljen u prirodu, bez nepreglednih redova kucica, bazena i ostalog sto je zajednicko mjestima za kampiranje. Ono sto ga cini specijalnim i zbog cega mu se gosti vracaju i pored nepredvidljivog danskog ljeta je upravo priroda, nedirnuta plaza, suma i ptice, mnostvo ptica, te predivan pogled na obliznja ostrva.

Duz same plaze raste i ogromna biljka zelenih listova (Crambe maritima) poznatija kao divlji kupus. U stara vremena najvise su se jele stabljike ove biljke, pa su je zato ribari pokrivali pijeskom, kamencicima ili morskom travom koja je lezala na obali da bi stabljike prorasle u toplini. Tako prorasle stabljike su bile blijede i licile na sparoge, te su ih pekli iznad vatre.

Ovaj divlji kupus se jede i danas i narocito je popularan u modernoj nordijskoj kuhinji. Jede se przen, ali i kao salata sa preljevom od meda, ulja i limuna. Gorak je i ima snazan okus kupusa.

Flyvesandet privlaci mnogobrojne turiste u toku ljeta, posebno porodice s djecom zbog plitkog mora, bicikliste, surfere kao i sve ostale ljubitelje nedirnute prirode koji u podrucju poput ovoga mogu uzivati u miru i tisini, ali i provesti aktivni odmor.