Zimski praznici i vrijeme darivanja su ponovo pred nama, a ujedno i vrijeme za nove ideje pakovanja poklona. Jedna kreativna, ali isto tako ideja koja je u skladu sa zastitom okoline je Furoshiki.

Furoshiki je dio japanske kulure i tradicije koji se ujedno koristi i kao nacin zamotavanja poklona i sve je vise popularan u svijetu zbog rastuceg fokusa na zastitu okoline i borbu protiv plasticnog otpada.

U furoshiki se mogu pakovati sve vrste poklona razlicitih oblika, a u ovako zapakovanom poklonu dobijete zapravo dva poklona, sam sadrzaj poklona i furoshiki platno koje mozete koristiti ponovo kada vi darujete ili u neke druge namjene.

Šta je furoshiki?

Furoshiki je izraz koji se koristi za cetvrtasti komad platna obicno velicine 45 – 45 cm ili platno iz Nara perioda (710 – 784) ili Edo – perioda kada su u ovo platno Japanci zamotavali svoju odjecu kada su odlazili u javna kupatila (sento). Furo znaci kupatilo, a shiki rasiriti. Kasnije su ovaj komad platna najcesce pravljen od svile ili pamuka Japanci koristili u mnoge druge namjene, pa su ga nakon Drugog svjetskog rata koristili u svrhu danasnje vrecice za kupovinu i u njemu nosili kupljene namirnice. Danas se ponegdje u Japanu furoshiki jos uvijek koristi za nosenje uzine na posao ili u skolu.

Posljednjih godina cak i japanska vlada pravi kampanje u kojima se apeluje na Japance da umjesto plasticnih vrecica ponovo koriste furoshiki.

Furoshiki platno moze biti jednobojno ili sa razlicitim motivima koji su cesto vezani i za godisnja doba.

Najcesci vid koristenja furoshiki platna je danas za pakovanje poklona na neobican, originalan i klima – korektan nacin koji postaje i trend u svijetu.

Da bi pakovanje poklona furoshiki metodom bilo potpuno tacno, potrebno je da se naravno koristi platno od 100 % ekoloskog pamuka ili recikliranog materijala. Za proizvodnju ekoloskog pamuka postoje kao i za ekolosku hranu odredjena pravila i sve se odvija bez otrovnih kemikalija i genetski modifikovanih organizama. Za razliku od recimo sintetickih materijala, ekoloski pamuk ne ostavlja cestice plastike nakon pranja u otpadnu vodu.

Platno se moze kupiti, na nekim internet-stranicama se mogu kupiti furoshiki platna koja su kreirali umjetnici, ali se isto tako furoshiki platno moze naci i u nasim ormarima ili na buvljacima gdje sigurno ima nesto sto se moze koristiti u ove svrhe kao svilena marama ili slicno.

Photo Credit 1

Photo Credit 2