Ako volite znati sta jedete i sami praviti svoju hranu od temelja, probajte i nesto sasvim zanimljivo kao sto je vocna germa ili kvasac.

Metoda na koju sam nedavno naisla rasprostranjena je u Juznoj Koreji i zapravo je jako jednostavna. Potrebno je samo drzati se osnovnih uputa.


Vocna germa je sasvim prirodna i za one je koji vole zdravu i prirodnu pripremu hrane. Dobra je za ljude koji iz nekih razloga izbjegavaju industrijsku germu. Jedan od razloga mogu biti problemi izazvani prekomjernim rastom kandida gljivice u crijevima, te se zato moraju pridrzavati specijalnog nacina ishrane u kojoj se ne preporucuje germa.

Od čega mogu napraviti voćnu germu?

Za vocnu germu mogu se koristiti razne vrste voca kao na primjer: limun, jabuka, kaki, kruske, cak i grozdjice. Potrebno je samo da je voce dobro zrelo, ali nikako u procesu trulenja. Nije ni potrebno napominjati da je ekolosko i neprskano voce u ovom slucaju najpozeljnije, jer ce sam rezultat biti bolji. Idealno bi bilo praviti vocnu germu kada je i voce koje cete koristiti u punoj sezoni, kao i koristiti opalo divlje voce.

Potrebni sastojci

 • 3 zrele kruske
 • 7 – 8 dcl vode
 • 1 supena kasika meda

Postupak

 • Izabrati tri kruske sasvim zrele, ali nimalo trule
 • Dobro ih oprati, te isjeci s korom u sitnije komade
 • Dodati kasiku meda (moze i secer, ali je zdravije med)
 • Nasuti vodu, dobro poklopiti ili podvezati celofanom i ostaviti da stoji u toploj prostoriji (oko 20 stepeni) najmanje dva dana
 • U jednom momentu ce se voce poceti dizati na vrh, te ga povremeno potopite lagano kasikom da gornji slojevi koji sasvim izrone ne potamne

Nakon dva cijela dana, germa bi vec trebala biti spremna ( ima kiselkast okus), procijedimo je i spremna je za upotrebu. Ako iz nekih razloga ne mozete odmah mijesiti, ostavite germu u frizider.

Kako umijesiti kruh sa voćnom germom?

Kada imate ovu germu, obicna vam nije potrebna, sto znaci umijesite kruh na uobicajeni nacin, samo bez germe, a vodu koju koristite zamijenite vocnom germom.

Za ovaj mali kruh sa fotografija koristeno je:

 • 500 gr brasna
 • Kasicica soli
 • 2 supene kasike maslinovog ulja
 • 3 dcl vocne germe

Vocnu germu lagano ugrijati i zamijesiti tijesto tako da se odvaja od zdjele. Tijesto bi trebalo stajati pokriveno krpom na toplom mjestu duze nego sto je potrebno tijestu sa industrijskom germom, jer nece rasti jednako brzo. Najbolje ga je zamijesiti ujutro, a peci popodne ili ostaviti tokom noci, ali pod uslovom da je prostorija topla i nocu.

Premijesiti tijesto, formirati oblik koji zelimo i ostaviti da malo odstoji.

Peci takodje duze nego sto bi pekli tradicionalno pravljen kruh sa germom, prvo na jacoj temperaturi, a kad pocne dobijati koricu, smanjiti temperaturu. Sve ostalo zavisi od vase rerne.

Ne rezati dok se ne ohladi!

Kakav kruh mogu očekivati?

Rezultat ce zavisiti prvo i najvaznije od samog rezultata vocne germe koju napravimo. Ne treba ocekivati najspuzvastiji kruh koji ste ikada probali, ali rezultat je jako ukusan i drugaciji kruh sa blagim okusom voca od kojeg ste pravili germu. Naravno i daleko zdraviji. Vocna germa se moze kombinovati i sa domacim starterom za kruh.