Klara i sunce je roman britanskog nobelovaca Kazuo Ishiguro autora romana Na kraju dana po kome je snimljen istoimeni film kao i romana Nikad me ne ostavljaj

Klara i sunce je roman koji nazivaju savremenim remek – djelom, a knjizevni kriticari su ubijedjeni da Ishiguro nije ranije dobio Nobelovu nagradu, dobio bi je za ovaj roman.

VP model B2, serija 3

Radnja romana Klara i sunce smjestena je u buducnosti negdje u Americi, u vrijeme u kojem djeca umjesto u skolama odrastaju pred ekranima i sa ogranicenim oblicima druzenja sto nam kao citaocima i nije tako strano nakon okolnosti koje je sa sobom donijela pandemija corone.

Glavni lik i pripovjedac romana nije covjek nego android Klara, robot koji samostalno misli. Klara je VP sto je skracenica za vjestacke prijatelje, robote koje roditelji kupuju djeci kako bi im pravili drustvo i pomagali u svakodnevnim obavezama.

Glavna junakinja romana Klara je model B2 iz serije 3, poznat po tome sto ima problema sa apsorpcijom suncevih zraka. Zato se sunce provlaci kroz roman i za Klaru ima gotovo religiozni simbol.

Zajedno sa ostalim VP robotima u robnoj kuci Klara ceka da bude kupljena i nada se da ce neko dijete izabrati bas nju, a ne neki noviji model. Zbog toga je usrecuje kada je osoblje robne kuce stavlja na najbolje mjesto u izlogu gdje ce imati najvise sunca, a i moci posmatrati i analizirati sve sto se desava na ulici.

Bez otkrivanja previse radnje romana pametnu i osjecajnu Klaru ce jednog dana odabrati cetrnaestogodisnja djevojcica Josie koja je bolesna, a kojoj Klara treba praviti drustvo i ciniti da se djevojcica ne osjeca usamljena, jer jedini prijatelj kojeg Josie ima je djecak iz susjedstva Rick.

Klara postaje svakodnevni pomagac, ali i vjerni prijatelj koji pocinje pokazivati suosjecanje za stanje u kojem se Josie nalazi kao i ljudsku osobinu nadanje da ce Josie biti bolje.

Roman Klara i sunce je snazna prica i poseban citalacki dozivljaj koji otvara mnoge teme kao na primjer da li robot moze zamijeniti covjeka i ukazuje na to kakva nas buducnost ocekuje sa svakodnevnim razvojem i napretkom tehnologije i vjestacke inteligencije i dokle doseze granica uloge i namjene robota u zivotima ljudi.