Za himalajsku so smo odavno culi, sada se vec moze kupiti u gotovo svim bolje opremljenim supermarketima i mnogi je svakodnevno koriste. Ova so fine strukture se kopa rucno u rudnicima ispod Himalaja, ne podlijeze industrijskom rafiniranju i sadrzi vise zeljeza nego druge soli, pa joj odatle karakteristicna ruzicasta boja.

Danasnja prica jeste o ovoj soli, ali u jednom drugom obliku gdje sluzi i kao dekoracija, ali i kao nesto sto poboljsava klimu u prostoru u kojem zivimo i radimo.

Lampa od himalajske soli

Šta je lampa od kristala himalajske soli

Prava himalajska lampa od kristala soli je zapravo rucno izdubljen kristal himalajske soli lijepe ruzicaste, crvenkaste ili narandzaste boje koja dolazi od visokog sadrzaja minerala koju ova so posjeduje. U sredini grumena soli postavljena je sijalica koja daje i toplinu i svjetlost ugodnu za nase oci.

Osim sto je jako dekorativna ova zanimljiva lampa je i poznata kao lampa sa pozitivnim ucinkom na ljude i prostor.

Kako radi lampa od himalajske soli

Poznato je svima da otvorena so u nasim kuhinjama lako upije vlaznost. So ima osobinu da upija molekule vode koji su u zraku koji nas okruzuje, a na taj nacin i alergene, prasinu, polen i slicno. Kada se tako razne cestice spuste na veliki komad soli, ostaju tu umjesto da lete u zraku odakle ih mozemo udisati.

Lampa takodje ovlazi vremenom, ali je grije i ponovo susi sijalica koja je u sredini grumena, tako da se moze reci da je princip po kojem radi ova lampa jako jednostavan.

Par puta mjesecno je iskljucenu i ohladjenu lampu potrebno obrisati vlaznom krpom. Ostatak vremena lampa moze biti ukljucena. Takodje je vazno spomenuti da je lampa njezna i treba je cuvati da se kristal ne odroni.

Lampa od himalajske soli i negativni joni

Cesto se moze procitati da ova lampa zraci negativne jone. Jedno istrazivanje pokazalo je da se u prostoriji u kojoj je ova lampa bila ukljucena nekoliko dana izmjeren veci broj negativnih jona u odnosu na broj u istoj prostoriji kada lampa nije bila ukljucena.

Ipak radi se o ogranicenom broju jona i ne treba ocekivati da ce prostorije u kojoj stoje lampe biti preplavljene negativnim jonima.

Negativnih jona u prirodi ima posebno pored rijeka, mora, u planinskim podrucjima, podrucjima suma, a manje ih ima u urbanim podrucjima i zatvorenom prostoru. Uticu pozitivno na ukupno stanje organizma.

Gdje je najbolje postaviti lampu od himalajske soli

Najbolje mjesto koje ova neobicna lampa moze imati u nasim domovima je mjesto na kome najvise boravimo, fotelja u kojoj citamo, pored stola za kojim radimo, mjesto gdje najcesce sjedimo ili pak meditiramo i slicno gdje ima opustajuce i smirujuce djelovanje. Mozemo je nositi sa sobom i u kupaonicu.

Iako za mnoga od dejstava koja se vezu za ovu lampu nema naucnih dokaza, mnogi ljudi imaju dobra i pozitivna iskustva koja se najcesce vezu za redukciju alergija, rjedje glavobolje ili migrene, poboljsanja nekih koznih oboljenja i drugo.

Najcesce se ipak pominje bolje raspolozenje i bolji san.

Stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine lampe od himalajske soli

Svaka lampa od himalajske soli je unikatna, razlicitih su velicina, oblika i boja. Lampe svijetlo crvene i narandzaste boje se smatraju najboljima.

Sto je vrh lampe siri, to je lampa ucinkovitija, iako su na trzistu najpopularnijne lampe koje imaju siljate vrhove.

Velicina takodje igra ulogu, jer sto je lampa veca, to je i ucinkovitija. Manje lampe pogodne za radne stolove su obicno teske oko par kilograma, dok se za vece prostorije kao kancelarije mogu postaviti lampe i do 7 kilograma tezine.

I naravno ono sto je jako vazno je da je lampa prava, a ne kopija.