Ljetno stivo – A planine odjeknuse

khaled-hosseini_612x462

A planine odjeknuse je jos jedna u nizu nezaboravnih knjiga koju je napisao afganistanski pisac Khaled Hosseini i ako ste vec citali Lovac na zmajeve ili Hiljadu cudesnih sunaca, onda i ovu knjigu jednostavno morate procitati, jer je to knjiga kojoj zurite kuci da bi je citali dalje i o kojoj cete dugo razmisljati nakon sto ste je procitali.  A planine odjeknuse je potresna i snazna porodicna prica o neraskidivim vezama izmedju brata i sestre, prica o prijateljima i rodjacima, o dvojbama, slamanjima i pogresnim odlukama koje donosimo i koje ce nas pratiti cijelog zivota i koje ce imati uticaj cak i na nase nasljednike, prica o zrtvovanju i ranjavanju koja nikoga ne moze ostaviti ravnodusnim.

Prica prati veci broj zanimljivih likova raznih generacija i njihove snazne zivotne price kao i prica o uzbudljivoj avganistanskoj istoriji. Tako je svaki kapital knjige ispricao jedan novi lik, a svima je zajednicko da im se sudbina preplice sa sudbinom Pari i Abdullaha, brata i sestre cije je tuzno razdvajanje i centralna prica ove knjige.

A planine odjeknuse je i prica o siromastvu u avganistanskim selima, o dugim zimama koje uzimaju svoj danak, o socijalnim razlikama, o ratu, o humanitarnom radu, o uzimanju i davanju. Radnja ove knjige se pomijera od Kabula, Pariza, Amerike, grckog ostrva Tinos donoseci djelice kulture raznih krajeva, ali i odjek Avganistana u zivotima likova ma gdje da se nalazili,  a pocinje pricom koju otac pred spavanje cita djeci i koja nagovjestava ono sto ce kasnije zadesiti glavne likove cija ljubav je srz ove snazne i potresne knjige.

Procitaj takodje Ljetno stivo – Stoner