U mnogim evropskim zemljama tone i tone hrane koja je mogla biti iskoristena zavrsavaju u kontejnerima, a prepuni kontejneri iza velikih supermarketa odvoze se na spaljivanje napunjeni hranom koja je iako ima utisnut rok trajanja cesto jednako dobra i nakon isteka naznacenog roka trajanja.

Iako je vec dugo fokus na ovaj problem i iako se o njemu danonocno govori, ipak se nije ni blizu rjesenja velikog problema kao sto je bacanje hrane. Savjesni pojedinci cine sve sto mogu, apeluje se na politicare, na trgovce, pise se o novim idejama, novim pokusajima, ali sve to jos uvijek nije dovoljno, iako je svaki pokusaj zlata vrijedan i zavrjedjuje da bude pomenut.

Jedan od pokusaja za koji se daleko culo je i Magicna vrecica. Radi se zapravo o aplikaciji Too Good To Go koja je postala globalno popularna i u koju se svaki dan ukljucuje sve vise trgovina i restorana.

Too Good To Go

App Too Good To Go je posrednik za kupovinu hrane u trgovinama, restoranima i hotelima za simbolicnu cijenu. Putem ovog appa narucujes svoju magicnu vrecicu koju preuzimas sam na licu mjesta u obliznjoj trgovini ili restoranu u kojem si vrecicu narucio. Vrijeme preuzimanja je u trgovinama cesto u vrijeme prije zatvaranja ili u ono vrijeme koji stoji naznaceno u appu.

Radi se o preostaloj hrani kao vocu, povrcu, pecivima, jogurtu, siru, mlijeku, mesu i slicno koja ili ima posljednji dan trajanja i koja bi bila bacena sljedeceg dana.

Hiljade trgovina, pekara i restorana na globalnom planu u Norveskoj, Engleskoj, Belgiji, Spaniji, Holandiji, Njemackoj, Svajcarskoj, Danskoj, Svedskoj, Francuskoj i drugim zemljama su clanice ovog znacajnog projekta, kao i preko sedam miliona korisnika appa.

App je projekat petorice mladih Danaca cija ideja je bila kao prvo smanjiti bacanje hrane, omoguciti potrosacu hranu po pristupacnijim cijenama, a trgovcima i ugostiteljima pomoci u boljem poslovanju, te ne cudi sto je app poceo osvajati svijet.

Danas ovaj app koji je ujedno i dobitnik vrijednih priznanja za ocuvanje klime moze dokumentirati da se na ovaj nacin spasi i do tri tone hrane dnevno.

Photo credit 1