The Food Hub je inovativni belgijski supermarket veoma jednostavnog koncepta koji se sastoji u ponudi ekoloskih i biodinamickih namirnica koje dolaze direktno od malih proizvodjaca kako iz Belgije tako i iz drugih zemalja. Tako na vecini proizvoda u trgovini mozete na licu mjesta znati i procitati odakle dolaze, gdje su i kako proizvedeni, pa cak i vidjeti fotografije gdje su nastali i ko su ljudi koji rade oko proizvoda.

Zanimljivo je takodje da vecina proizvoda ima tabelu na kojoj se moze vidjeti koliki je procenat od prodajne cijene proizvoda dobio sam proizvodjac, koliko je rastojanje i transport proizvoda do mjesta prodaje i slicni podaci.

The Food Hub je supermarket za modernog i odgovornog potrosaca koji voli znati gdje je i na koji nacin njegova hrana proizvedena, sta je koristeno za proizvodnju, koliko je proizvod putovao i da li su u toku proizvodnje postovani zakoni o zastiti okoline. Zato je vecina proizvoda u ovom supermarketu lokalno uzgojena i proizvedena, a cijom kupovinom se manje opterecuje priroda u odnosu na hranu koja se transportuje iz dalekih krajeva.

The Food Hub radi takodje na smanjenju ambalaze i sto se moze primjetiti na fotografijama, nema previse ambalaze i pakovanja. Dosta proizoda mozete ponijeti u ambalazi koju ste sami donijeli od kuce. Tako ulje ili vino mozete usuti u vlastitu bocu, a ako ste prvi put u trgovini mozete i kupiti bocu koju kasnije ponovo donesete.

Prodaje se I ovdje dio proizvoda kao sokovi i slicno u bocama ili teglama, ali je razlika ta sto ih kasnije mozete donijeti nazad u trgovinu i dobiti novac nazad. Vazno je samo da ih operete kod kuce.

Umjesto plasticnih vrecica na odredjenom mjestu u trgovini su kartonske kutije u kojima dolazi roba i koje ne bacaju, vec ih mozete iskoristiti i ponijeti u njima namirnice kuci.

]

]