“Podcasts – kao da svako od nas ima vlastitu radio stanicu, koja emituje upravo ono sto mi volimo i upravo onda kada to mi sami zelimo”

Nedavno sam procitala ovu jednostavnu definiciju podcasta koji iz godine u godinu postaje sve popularniji, sadrzajno bogatiji i kvalitetniji. Podcast cini radio ponovo popularnim, jer neke radio-programe mnogi sada slusaju kao podcaste onda kada imaju vremena. Prvi put se za fenomen podcast uveliko culo 2004. godine u engleskom listu The Guardian u clanku Audible revolution u kojem se autor pitao kako da fenomen nazovemo. Audioblogging? Podcasting? Ili nesto drugo? Ubrzo nakon toga fenomen je dobio ime Podcast {pod od iPod, cast od broadcasting, distribucija zvuka} koje se zadrzalo i dalje nakon sto je 2005. godine Apple podrzao podcasting lansiranjem iTunes 4.9. Toliko o istoriji podcastinga.

Danas podcast slusamo preko nasih kompjutera, tableta ili telefona i postali su veliki hit, jer sa parom slusalica mozemo zaroniti u najinteresantnije teme o kulturi, umjetnosti, nauci, tehnici, politici, knjizevnosti, kulinarstvu, ljudima, psihologiji, zdravlju, zdravom zivotu, modi, ljepoti, zivotnom stilu i cemu sve ne. Tako o omiljenoj temi mozemo slusati i saznati vise setajuci, trceci, kuhajuci ili jednostavno odmarajuci se, a uvijek kada to pozelimo, mozemo se “druziti” sa ljudima koje zanima ista tema i slusati inspirativne ljude od cijeg znanja i iskustva imamo sta nauciti i tako postati bogatiji.

Narocito su popularni podcasti kakve su nekada u zlatno vrijeme radio – programa zvucale radio – drame, sa zvucnim efektima i dramaticnom muzikom koji nas temom i uzbudljivom pricom, cesto istinitom drze u napetosti od pocetka do kraja emitovanja. Jedan od najpopularnijih je podcast Serial u kojem novinarka Sarah Koenigs istrazuje petnaest godina staro ubistvo.

Jedan popularni danski podcast u nekoliko nastavaka gdje je autor pokusao uci u trag Norvezanki koja je mijenjala identitet i uspjela zavarati i izmamiti novac mnogim svojim zrtvama je pomogao da se u toku emitovanja rijesi ovaj godinama nerijeseni slucaj.

Da bi ovaj post bio potpun trebalo bi da vam navedem neke moje omiljene podcaste, ali posto su uglavnom na danskom jeziku, mozda je bolje da u komentarima na blogu ili na Facebook stranici bloga ostavite nazive nekih podcasta na nasem jeziku koje vi volite i koje mozete preporuciti.

Procitaj sljedece Kako sam naucila slusati knjige