Kada bi vam neko rekao da cete biti tuzni ili zaplakati zbog hobotnice, vjerovatno bi to kategoricno negirali. Mozda je najbolje da se sami u to uvjerite. Ucinite nesto dobro za sebe i pogledajte neobicni Netflix dokumentarni film My Octopus Teacher.

Jedan od najnovijih dokumentarnih filmova na Netflix-u je film My Octopus Teacher. Ne znam kako se prevodi naziv filma tu gdje vi gledate, ali mi se svidio danski prevod Sta sam naucio od jedne hobotnice.

Ovo nije tipicni dokumentarni film o zivotu pod morem koje smo navikli gledati, vec film koji prica dirljivu pricu o dva bica, jednom covjeku i jednoj hobotnici i iako vam to mozda zvuci nevjerovatno, o njihovom prijateljstvu.

Film ce vas prikovati za ekran od prve minute i pruziti sat i po nezaboravnog dozivljaja pod kojim cete biti dugo nakon sto ga pogledate, a fantasticne fotografije magicnog podvodnog svijeta ostavice svakog gledaoca bez daha.

Covjek koji nam prica kroz ovaj film je odrastao uz nevjerovatnu snagu i tajnovitost okeana. Nakon dugodisnjeg rada pocinje osjecati umor, ne spava i na kraju je bolestan od stresa. Svi njegovi zivotni ciljevi su odjednom velika rusevina i razmislja da se nesto u njegovom zivotu mora radikalno promijeniti. Sjecanje na djetinjstvo i zivot uz okean kao i sjecanje na ljude koji zive stopljeni sa prirodom o kojima je nekad pravio dokumentarni program inspirise ga da je izlaz iz svega upravo okean za koji ga vezu najranije godine zivota.

Tako pocinje prica o covjeku i hobotnici, vezi izmedju njih i jednom neobicnom i nevjerovatnom prijateljstvu.

Smireni glas pripovjedaca uvodi nas u jedan drugaciji svijet u kojem osjecamo simpatiju prema hobotnici, jednom inteligentnom bicu koje nas zauzvrat vodi u misterije svoga svijeta i opasnosti kojima je svakodnevno izlozena.

Ovaj film kroz toplu pricu o jednom prijateljstvu nosi puno vaznih i snaznih poruka i moze nas dosta nauciti. Svako od nas ce sigurno iz ovog filma izvuci neku poruku, a ono sto nas film moze nauciti je da je covjek dio prirode, a ne samo posjetilac ili posmatrac i da ljubav i prijateljstvo moze postojati u svakom obliku. Hobotnica nas uci o borbi, o zrtvovanju, prolaznosti, strahovima, a najvaznija poruka filma je da smo svi mi jednako ranjivi.

Odvojite vrijeme i pogledajte ovaj film, na miru. Mozda ce vas rastuziti, mozda cete pustiti neku suzu, ali je sigurno da cete uranjajuci u ovu pricu i u dubinu okeana zaboraviti nakratko na svijet oko sebe.