Ako se nadjete u Banja Luci, a pozelite probati nesto novo i drugacije iz ugostiteljske ponude grada, naruciti nesto zeleno i zdravo, osvjeziti se hladnim, svjeze cijedjenim sokom i u svemu tome uzivati bez duvanskog dima, onda je restoran Zen pravi izbor. I pravo osvjezenje.

Zen je relativno nov restoran, jednostavnog koncepta, a to je zdrava hrana, vegeterijanska i veganska jela, mnostvo voca i povrca, cjelovitih zitarica, sjemenki, orasastih plodova, mahunarki, kao i nekih egzoticnih namirnica i zanimljivih zacina. Iako se moze uciniti da je restoran poput ovog pravi izazov, cini se da je odavno postao popularno mjesto u koje se ljudi vracaju.

Restorani ovakvog tipa su sve prisutniji i popularniji u svijetu zbog sve veceg fokusa na zdravlje, prirodu i klimu, a za voditi ih potrebno je puno ljubavi i entuzijazma. U Zenu se to da osjetiti vec pri prvom susretu sa osobljem koje ce ljubazno i nenanmetljivo pomoci u odabiru, preporuciti, objasniti i uciniti da se ovdje osjecate ugodno.

Pored toga sto je jedno od rijetkih mjesta gdje je zabranjeno pusenje, Zen je i rijetko mjesto gdje nema industrijskih i gaziranih sokova, nego je sve prirodno i svjeze cijedjeno.

Tako se mogu probati sokovi simpaticnih naziva kao Stop celulit sok, Tamno plavi sok ili Favorit sok. U Zenu je pored odabira kvalitetnih namirnica fokus i na samu obradu namirnica, upotrebu hladno presanih ulja, kvalitetnih soli, kao i prirodnih zasladjivaca umjesto secera, a na danasnjim fotografijama je samo djelic onoga sto ovaj restoran nudi.

Prva posjeta Zenu je bio pravi dozivljaj kako za oci tako i za nepca, pa i ona najizbirljivija, a jedina mala zamjerka su bile plasticne slamcice u nekim sokovima koje se sve vise izbacuju iz upotrebe (o cemu je ranije bilo rijeci ovdje).