Proizvodnja i upotreba plastike sve vise opterecuje nasu okolinu, a tek manji broj ljudi ozbiljno razmislja o ovom rastucem problemu. Plastika je svuda oko nas, plasticna ambalaza i plasticne vrecice su samo neki od primjera, a ono sto svi mozemo uciniti je da razmislimo o smanjenju plasticnog otpada sto zapravo i nije tesko. Neke od najlaksih nacina su da ne kupujemo plasticne vrecice, nego da vrecicu od platna nosimo uvijek od kuce i da se sjetimo opomenuti prodavce da ne zelimo vrecicu iako u vecini trgovina vec odavno pitaju zelite li vrecicu ili ne upravo iz istih razloga. Iako se dosta govori o tome kako se plasticni otpad preradjuje, statisticki brojevi govore nesto drugo i istina je da se samo mali procenat plasticnog otpada preradi dok vecina zavrsava na plazama, u rijekama, na livadama, po sumama i najveci dio u okeanima gdje se plasticni otpad skuplja u vidu ostrva {Garbage Patch}.

Nakon sto su mnogi ugostitelji prestali sa ukrasavanjem koktela i sladoleda raznoraznim papirnatim i plasticnim ukrasima i danas to rade svjezim vocem, neka ugostiteljska mjesta takodje daju svoj doprinos smanjenju plasticnog otpada tako sto su poput ovog engleskog puba prestali sa upotrebom plasticnih slamki, ali u slucaju da gost ipak zeli slamcicu imaju i alternativu za koju se mora poloziti depozit.

Procitaj takodje Borba protiv krpa za jednokratnu upotrebu

Trenutno se na trzistu mogu naci staklene i metalne slamke za visekratnu upotrebu, koje ne opterecuju okolinu i koje mozete nositi uvijek sa sobom, a peru se pomocu minijaturnih cetkica. Staklene slamcice se proizvode od borosilikatnog stakla koje je najjace staklo na trzistu i mogu se koristiti kako za hladno tako i za vruce napitke.

 

Photo credit 2