engangsklude_0

Svima su nam dobro poznate kuhinjske krpe za jednokratnu upotrebu u pastelnim bojama koje se kupuju u pakovanjima po nekoliko razlicitih boja i koje odlicno upijaju vodu, pa ih zbog prakticnosti volimo imati tu negdje oko sudopera i slicno. Mnogi ljudi ih iako za to nisu namijenjene peru u masinama za rublje i koriste ponovo. Medjutim, prosle godine je u vise navrata objavljivano kako te iste krpe sadrze mikroskopski sitne komadice plastike koje sa otpadnim vodama odlaze u prirodu i ujedno su najgore sto mozemo imati u blizini mjesta gdje radimo oko hrane u kuhinji.

Nakon toga su pravi trend postale naravno sta drugo nego pamucne krpe kojih je i ranije bilo na policama danskih trgovina, ali ovoga puta se radi vise o tome da svoju krpu sam ostrikas, oheklas ili je pak sasijes od stare odjece i slicno.

karklude_solvang_2a

Tako je nastala i Facebook stranica “Mi svoje krpe strikamo sami”, ali i humanitarna akcija u koju se mogu ukljuciti svi koji zele, ostrikati krpe, prodati i donirati novac u dobrotvorne svrhe. Za nekoliko mjeseci kroz ovu akciju je ostrikano i prodano oko 2000 krpa, a mnogi su se upisivali na listu za cekanje da kupe strikanu krpu.

14045663_1252770881434741_8935775805491269392_n

14212068_10210622720075198_115817791627953218_n

Mikro plastiku je nazalost tesko izbjeci u svakodnevnici, jer je ima u mnogim stvarima kojima se sluzimo ili koje cak nosimo na sebi, ali je veliki pomak poceti od neceg tako obicnog kao ova kuhinjska sitnica.

Photo kredit 2, 3, 4

7 odgovora na “Borba protiv krpa za jednokratnu upotrebu”

 1. Ma fantastična stvar! O mikroplastici nikad nisam ni čula pa ne znam gde se nalazi tj. u kojim proizvodima. Možeš li ako znaš da malo o tome napišeš, svima koji vole prirodu i žele da je čuvaju svakako bi bilo značajno.

  1. Ovdje su tekstovi uvijek za pet. Da, bilo bi svakako zanimljivo, jer puno puta niti ne razmišljamo s koliko se otrova okružujemo. Pokušala sam pronaći tu FB stranicu “Mi svoje krpe strikamo sami”, prevađala naziv, ali nisam uspjela. Bilo bi mi drago pogledati je, ali mi treba puni naziv. Ima li pomoći? Hvala <3

   1. Hvala, Tanja! Ta stranica je na danskom jeziku: Vi Strikker Vores Karklude Selv se zove.

    Druga za humanitarne svrhe se zove: Donation25 – karklude

    Znaci, to su stranice na Facebook.

 2. Hvala za komentar, draga Vesna! Ima je svuda od ovih krpa, spuzvica za sudje, koristi se i nekoj odjeci, raznim proizvodima za njegu, cak i u nekim zubnim pastama itd.
  Hvala za ideju za mozda neki novi post 🙂 Veliki pozdrav

  1. Išla sam na tu stranicu na FB zaista simpatični modeli. Eto meni zabave za zimu, imam gomilu ostataka pamučnih konaca 🙂

   Mama i tetke su vazdan heklale divne držače za podizanje vrućeg posuđa.

Komentari su onemogućeni.