Kada govorimo o ruzama, obicno ih pominjemo kao nesto lijepo, mirisno i dekorativno, ali su daleko manje poznate blagodati koje nam pruzaju latice ruza cija upotreba ima dugu istoriju u ayurvediskoj medicini gdje su se koristile za pripremu caja sa blagim zacinima, koji je sluzio za rashladjivanje i smirenje, ali i kao lijek protiv prekomjernog znojenja.

Mnogo je nacina kako se mogu koristiti svjeze ili susene latice ruza. Mogu se otopiti u vodi kojom se ispira kosa, zatim za mirisnu kupku za umorne noge, kao obloge koje ublazuju glavobolju i jos mnogo toga.

Na Srednjem Istoku, Kini i Indiji koristi se ruzina vodica pravljena od latica ruza u pripremanju mnogih jela, ali takodje i u kozmeticke svrhe kao za njegu neciste koze i ljekovito sredstvo za smirenje probavnih problema.

Ulje ruže

Poznato je i ulje ruze koje se pravi potapanjem latica ruze u neko ulje kao recimo bademovo, gdje stoje dobro poklopljene na suncanom mjestu mjesec do dva nakon cega se ulje procijedi i koristi u vodi za kupanje. Ponegdje se navodi da masiranje ovim uljem olaksava bolove kod reume.

Ruzine latice koriste danas i mnogi kuhari prvo kao dekoraciju hrane, ali i za postizanje laganog cvjetnog okusa, kao pojacivac boje i okusa, dodatak marmeladama, ali i sastojak harissa zacina.

Čaj od ruže

U prodavnicama azijske hrane mogu se pronaci gotovi osuseni cvjetovi ruze namijenji za pripremu caja u kojem je upotreba susenih ruza ili ruzinih latica i najrasprostranjenija. Caj se moze pripremati od samih ruza kojima se dodaje med ili zacini poput cimeta ili kardamome, ali se susene ruze mogu dodati i u neku drugu vrstu caja i tako napraviti vlastita mirisna mjesavina.

Ljetni ledeni čaj

Ruzine latice se takodje mogu koristiti prilikom pripreme ledenog caja, a jedan jednostavan recept za ledeni caj bez secera je bijeli caj kojem su dodane sumske jagode i ruzine latice.

Za one koji zele koristiti svjeze ruzine latice potrebno je napomenuti da se ne koriste latice kupovnih ruza, nego one za koje znamo kako su uzgajane, a brati ih je najbolje rano ujutro.