DSC_0470.jpg

Chick lit ili takozvane ruzicase knjige su knjige o kojima mnogi imaju svoje misljenje, osudjuju ih i svrstavaju u manje vrijednije, a cesto se nalaze na listama tipa “10 knjiga za plazu “ili “10 knjiga koje mozes citati na aerodromu”. Ove knjige, iako ih mnogi smatraju neinteligentnim stivom su na drugoj strani cesto hitovi i na listama su najprodavanijih knjiga iako mnogi tvrde da to nije literatura za njih i da ih nikada ne citaju. Druga istrazivanja su zapravo pokazala da ovu vrstu knjiga cesto citaju zene visokog obrazovanja.

“Ruzicaste” knjige pisu zene za zene, a mi zene volimo citati stvari vidjene iz ugla druge zene. I ne treba da se toga stidimo niti da se nikome pravdamo zasto ih citamo. Pisane su obicno u prvom licu, a ono sto nas privlaci u ovim knjigama su zanimljivi likovi u svakodnevnim situacijama izmedju komicnih, ozbiljnih i tuznih. Neke od ruzicastih knjiga su i ekranizovane i postale veliki hitovi u vidu serija ili filmova u kojima uzivamo zadnjih dvadesetak godina. Lake su za citanje, odmaraju nas, zabavljaju, ne dozvoljavaju da odlutamo u mislima drzeci knjigu u rukama. Iz njih ne mozemo nauciti najveca znanja, ali nesto mozemo kao sto mozemo i iz svake druge knjige.

DSC_0490.jpg

Dvije knjige koje se posebno izdvajaju i od kojih je sve pocelo su Dnevnik Bridget Jones i kasnije Sex and the City {procitaj vise ovdje} Bridget Jones je lik kome smo se radovali i koja nije klasicni tip glavnog junaka nego lik sa manama kao i svi mi, viskom kilograma, minusom na racunu, neostvarenim zeljama i jos mnogo toga poznatog mnogima od nas.

DSC_0499.jpg.jpg

Iako ih svrstavaju u takozvane chick lit knjige neke od njih se doticu ozbiljnih tema kao depresija, problemi ovisnosti o prekomjernoj potrosnji, diskriminaciji polova i uopste problemima danasnjeg vremena.

Trenutno citam Mig Before You,  Jojo Moyes.

Citate li chick lit? Imate li neku omiljenu knjigu?

9 odgovora na “Citate li ruzicaste knjige”

  1. Goco, ja se slažem sa svim što si napisala, ali ipak nikada ne čitam takve knjige. Ne optužujem one koji ih čitaju, ali toliko je (bar meni) vrednijih knjiga koje me čekaju i stvarno nemam vremena za ‘ružičaste’. 🙂 A i, inače, nikako ne volim ružičastu boju. 🙂

    1. Bridget Jones je prva knjiga koju sam nekada davno procitala na danskom jeziku i zapravo su dobre za citanje na stranim jezicima, lakse od Zlocina i kazne 🙂

  2. Nekada sam obozavala ‘teske’ knjige sa filozofskim temama i svim tezinama zivota. Danas izbjegavam takve knjige…Kratke ‘razbibrige’ (kako ih ja zovem – krimici, ljubici i sl) su OK.

  3. Kako ni po drugim stvarima nisam bas tipicna zena onda se i ovdje razlikujem od vecine i nikad ne citam ovakve knjige. Jednostvno nemam potre
    bu da procitam iskustva duge zene jer te druge zene se
    obicno veoma razlikuju od mene tako da me i njihova iskustva bas mnogo ne zanimaju. Ako se zazelim neke lake literature onda citam krimice i sad trenutno citam pr knjiga od Dena Brauna koje naravno nisu po sadrzaju ili kvalitetu nista bolje od tih ruzicastih ali meni prosto vise odgovaraju. Cini i se da bir rado citala i knjige poput Gospodara prstenova mada nisam ali te ruzicaste tesko.

Komentari su onemogućeni.