Bijeli holivudski osmijeh san je mnogih ljudi, trziste je prepuno raznih produkata za bijeljenje zuba, a neke od njih nalazimo i medju kuhinjskim namirnicama.

Za bijeljenje i njegu zuba moze se koristiti i aktivni ugalj u prahu, relativno nov proizvod na trzistu namijenjen svima koji zele svoje svakodnevne rutine bez hemikalija i nova crnamedju zubnim pastama.

Zasto aktivni ugalj?

aktivni-ugalj-njega-zuba

Aktivni ugalj u prahu je pored sto je prirodno sredstvo i jeftina alternativa za bijeljenje zuba, kada se uzme u obzir cijena bijeljenja zuba, brz je i lak za upotrebu, a i efektivan.

O aktivnom uglju

Na kozmetickom trzistu je iz dana u dan sve vise ekoloskih i prirodnih proizvoda i sve je veci broj modernih potrosaca koji vode racuna o tome da njihovi kozmeticki proizvodi ujedno budu i dobri za prirodu.

Aktivni ugalj u prahu je relativno nov proizvod koji trazi put do potrosaca. Iako mozda ne zvuci logicno da se do bijelih zuba stize ovim crnim prahom, sjetimo se da aktivni ugalj apsorbuje toksine i uklanja mrlje.

Nasi zubi su izlozeni raznim uticajima hrane, pica, kafe, pusenja, slatkisa, cak voca i tesko je izbjeci neostecenu zubnu caklinu. Aktivni ugalj pomaze i za generalno stanje i zdravlje usne supljine, a pomaze i kod loseg zadaha.

Moze li aktivni ugalj zamijeniti zubnu pastu

Pasta od aktivnog uglja se moze koristiti prije upotrebe standardne zubne paste ili kao jedino sredstvo za pranje zuba, ali se cesto preporucuje ovo prvo rjesenje zbog sprecavanja nastanka rupa u zubima.

Koliko cesto koristiti aktivni ugalj kao zubnu pastu

Pasta za zube od aktivnog uglja se moze koristiti svakodnevno, nakon sedam dana koristenja bi se trebali pojavljivati prvi rezultati, a optimalni rezultat je vidljiv nakon 30 dana.

Pasta od uglja se ne mora cak ni koristiti svakodnevno, vec izabrati da se koristi samo par puta sedmicno.

Vazno je napomenuti da ovaj crni prah ostavlja trag na odjeci, peskirima, sanitarijama, plocicama i svuda gdje ga prospemo, pa je najboje drzati ga na papirnoj podlozi i voditi racuna da ga ne rasipamo po nama i oko nas prilikom upotrebe. Iako ce zubi izgledati sasvim crni kada se prah nanese na zube, aktivni ugalj ne ostavlja mrlje na zubima.

Nacin upotrebe aktivnog uglja u prahu

Ako vise ljudi dijeli pastu od uglja najbolje je da se prah podijeli u vise porcija kako bi svako mogao koristiti svoj dio za sebe.

  • Vlaznu cetkicu za zube umociti u prah
  • Kruznim pokretima cetkati zube do 2 minuta
  • Ostaviti nakon toga produkt na zubima do 3 minuta da bi poceo djelovati
  • Nakon toga temeljno isprati zube vodom
  • Eventualno oprati zube uobicajenom zubnom pastom

Aktivni ugalj u prahu se more koristiti I samo za ispiranje usta tako sto se napravi rastvor uglja u prahu i vode i tom otopinom ispiraju usta otprilike 2 minuta nakon cega se usta isperu vodom.