Kuhinjske priče – Aktivni ugalj

Aktivni ugalj prociscava vodu za pice iz slavine od pesticida, teskih metala i klora, ali joj daje i odlican okus. Osim sto prociscava vodu i daje joj okus najcistije izvorske vode, aktivni ugalj oplemenjuje vodu mineralima. U Japanu je aktivni ugalj koristen vise od 1000 godina za prociscavanje vode i vazduha u zatvorenom prostoru.

Komad aktivnog uglja se stavi u staklenu bocu s vodom i ostavi da stoji. Voda se moze piti vec nakon jednog sata, nakon 4 sata se vec osjeti razlika, a najbolji rezultat se postize ako ugalj stoji u vodi 8 sati prije upotrebe.

Isti komad se moze koristiti tri mjeseca, a nakon toga ga je potrebno prokuhati desetak minuta i spreman je za jos tri mjeseca upotrebe, nakon cega se moze staviti recimo u zemlju sa cvijecem ili u frizider gdje ce upijati mirise. Takodje se moze koristiti za odstranjivanje neugodnih mirisa u patikama ili torbama sa sportskom opremom.

Aktivni ugalj se pravi od posebnih sorta drveta koje se pali prvo lagano, a zatim na jako visokim temperaturama preko 600 stepeni u posebnim pecnicama, nakon cega se hladi u vlastitom pepelu.

Na ovako prociscenu vodu se vrlo lako naviknuti, a osim za pice ova voda se moze koristiti i za pripremanje kafe kojoj ce ocuvati aromu ili za druge namjene pri pripremanju jela. U Japanu je aktivni ugalj sasvim normalno imati u kuhinji, a Japanci stavljaju komadic aktivnog uglja i u vodu u kojoj kuhaju rizu da bi riza imala bolji okus. Takodje ga koriste kao prociscavac zraka u vlaznim prostorijama.

Aktivni ugalj za prociscavanje vode iz slavine je dizajniran u obliku stapica, vecih ili manjih tako da odgovara oblikom za staklene boce i da u njima lijepo izgleda. Manji komadi se mogu koristiti za boce koje nosimo sa sobom.

Jedan komentar na “Kuhinjske priče – Aktivni ugalj”

Komentari su onemogućeni.