Crvene hrenovke na tockovima

Svi oni koji se nadju u Kopenhagenu ili vecim gradovima Danske ne mogu a da ne primjete kucice na tockovima u kojima se prodaje fastfood. Te kucice su dio danske kulture i zaokupljaju paznju turista pogotovo kada ih uvece vlasnici voze sa ulica. Mnogi su pravili reportaze o njima i nemoguce ih je zaobici kad se govori o Kopenhagenu.

Prve pokretne kucice za prodaju kobasica pojavile su se davne 1921. godine, a bile su povezane sa pojavom kuhaca na petroleum, te su se kobasice mogle kuhati svuda, a ne samo u kuci ili restoranu, a vremenom su postajale sve modernije sa strujom, vodom i mogucnoscu sklapanja za 15 minuta.

1970. godine kucice su se pocele lagano povlaciti sa gradske slike pred najezdom fastfood restorana.

Ono sto je posebno karakteristicno za ove kucice su crvene hrenovke, a sluze ih sa kiselim krastavcima, senfom, majonezom i preprzenim hrskavim lukom, nista zdravije ni drugacije od ostale brze hrane.

Na kraju radnog dana ova vlasnica kucice za hrenovke mora odvuci svoju kucicu, a evo i kako to izgleda.

Danski naziv za ove kucice je pølsevogn, a koliko su poznate govori i podatak da se nalaze u prirucnicima za turiste o Kopenhagenu.

U eri zdravog zivljenja i zdrave hrane ove kucice sa brzom hranom gube lagano bitku, ali ih je jos uvijek jedan broj na ulicama i dio su danske kulture.

 Photo kredit slika 1

15 odgovora na “Crvene hrenovke na tockovima”

  1. …Nezaobilazan dio ulicne kulture neke zemlje – obavezno za probati!
    U Australiji ne znas sta prije izabrati, od Spanskih Chorizo kobasica do Turskih pida, Italijanskih pizza …

  2. Haha, super je!
    Ja kontam da to neće nestati. Nekako ljudi vole te fastfood tradicionalne zezice. A turisti pogotovo. Ja uglavnom ne konzumiram, ne zato što ne volim, nego što uglavnom mesno…Al mi je super da vidim!:)

  3. Sad postoji i ekoloski hot dog, jedan stoji ispred Rundetaarn, a jedan ispred velikog H&M u setackoj ulici. Oba imaju veoma zanimljive kobasice (naravno, ekoloske), a i zanimljive priloge. Svi sosovi su takodjer ekoloski i nisu kupovni, vec home made od svjezih namirnica.

    Posebno mi se svidjela virsla od kozjeg mesa. Definitivno za kusati prilikom slijedeceg posjeta Kbh.

Komentari su onemogućeni.