Cudne misli u mojoj glavi je remek-djelo Orhana Pamuka, turskog nobelovca koji jos jednom donosi pricu iz Istanbula, grada koji je ocito njegova nepresusna inspiracija. Kako svaki grad cine ljudi, tako nam i ovoga puta pisac priblizava razlicite likove, njihova razmisljanja i sudbine, a samu pricu Pamuk prepusta mnogim pripovjedacima, zapravo svojim likovima od kojih svaki na svoj nacin i onako kako su sami dozivjeli prepricava to sto ce se u knjizi desavati.

Glavni junak je Mevlud prodavac boze i jogurta koji kao trinaestogodisnji djecak dolazi s ocem u Istanbul gdje zapocinju posao ulicnih prodavaca kroz ciju zivotnu pricu upoznajemo istoriju zemlje, previranja, sukobe, prevrate, obicaje, kulturu, ali koji nam je i kao vodic koji nas provodi kroz grad koji se mijenja pred njegovim ocima i sa kojim zajedno srecemo sve te zivopisne likove nakon cega stvorimo svoju sliku grada, osjetimo sve mirise i cujemo zvukove.  Ovaj dobri covjek koji kao na tasovima na vagi na svakom ramenu nosi tridesetak kilograma siromasnim ulicama grada svjedok je prerastanja Istanbula u modernu metropolu dok on sam vjeruje da ce se boza prodavati dok god bude postojao svijet.

Sredisnja prica je prica o ljubavi izmedju Mevluda i Rayihe koju ozeni greskom. Kao dvadesetogodisnjak vraca se u selo da bi se ozenio djevojkom koju je sreo na jednoj svadbi u Istanbulu i kojoj je tri godine pisao pisma, a da bi je tajno odveo iz sela aranziran mu je ne samo prevoz iz sela nego i to da u mraku odvede i pogresnu djevojku.

Kada sijevne munja i osvijetli nebo u noci, Mevlud spozna da pored njega ne sjedi Samiha djevojka cije je oci sanjao i nije zaboravio pune tri godine, nego njena sestra Rayiha. Mevlud se pomiri sa sudbinom, ali se sudbina i dalje uplice u njegov skromni zivot sve do dana kada osjeti da stari i pita se da li je zivot samo prosao pored njega.

Ova knjiga izuzetne poetske snage koju je pisac pisao punih sest godina zaokuplja paznju do posljednje recenice i jedna je od onih knjiga nakon koje se ne mozete odluciti uzeti novu u ruke, jer se zelite da dozivljaj i snaga utisaka traje sto duze i moja je topla preporuka za prve tople dane maja.

Jedan komentar na ““Čudne misli u mojoj glavi””

  1. Hvala na ovom članku. Volim Orhana i čitala sam nelkoliko njegovih knjiga od kojih mi je omiljena, Snow i My name is red. Ovu nisam još čitala ali ču svakako. Izvrstan pisac

Komentari su onemogućeni.