Cvijece na ulicama Kopenhagena

Kopenhagen je po mnogo cemu neobican grad, jer se u njemu ispreplicu skandinavska kultura i kultura ostalog dijela Evrope. Pored toga sto je cesta prodaja voca i povrca na ulicnim standovima, tako su ulice i trgovi prepuni cvijeca u svim godisnjim dobima, pa tako i ovih kisnih jesenjih dana.

Kazu da cvijece popravlja raspolozenje i donosi pozitivnu energiju, a znamo da i svaki zatvoren prostor ucini ljepsim i prijatnijim. Cvijece dodje i kao tacka na i kada zavrsimo sa pospremanjem kuce ili stana. Cvijece nas uvijek obraduje i uvijek je pravi poklon koji uvijek izmami osmijeh na lice, ali i inspiracija mnogim piscima i slikarima.

U Danskoj se dosta uzgaja cvijece u plastenicima, tako da se moze cesto i u svako doba godine povoljno kupiti. Danski prozori su cesto ukraseni cvijecem, a orhideje su narocito omiljene.

{ Ukrasni kupus }

Sta cvijece znaci za vas? Moze li cvijece popraviti raspolozenje?

 

5 odgovora na “Cvijece na ulicama Kopenhagena”

  1. Divno cvijece! Kod nas je tmurno i bas mi je fino pao ovaj sareni cvjetni post. Kod nas se cvije'e iskljucivo prodaje u cvjecarama i na pijaci. Po ulici ga ima samo za 8. mart

  2. Obozavam cvijece…. I najvise se obradujem kad mi neko donese buket svjezeg cvijeca. Isto tako volim da ponesem cvijece kad idem u goste. Naravno da mi se raspolozenje odmah popravi i uvijek mi izmami osmijeh na licu.
    Posebno volim cvijece u kuhinji u ovim zimskim , hladnim mjesecima kada su nam baste i saksije prekrivene snijegom! 🙂

  3. Cvijeće i te kako popravlja raspoloženje. Volim i ovo iz uzgoja, a isto tako i poljsko cvijeće. Fotke su prekrasne i hvala ti što si nam dočarala ljepote Kopenhagena, da se barem kod nas tako prodaje cvijeće na ulicama.

  4. Ja sam veliki ljubitelj cveća i sama ga uzgajam, leti u bašti zimi u kući i najviše se zabavljam sa orhidejama, mislim da su mi one najzahvalnije.Ja odavde bih otišla punih ruku. Kod nas se prodaje jedino po prodavnicama i cvećarama, ali ovako naplje ih retko ima, jedino leti.Uživaj u ovoj lepoti boja.

Komentari su onemogućeni.