DSC_0480

Zimi najvise vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, u nasim dnevnim sobama su kompjuteri, televizori, razna isparavanja, boje, prasina, a u nekim velikim gradovima cesto ni provjetravanje nije najbolje rjesenje zimi kada je zrak pun zagadjenja. U normalnim uslovima provjetravanje bi se zimi trebalo vrsiti nekoliko puta dnevno otvaranjem prozora i pravljenjem propuha po nekoliko minuta, susenje vesa izbjegavati ako je ikako moguce, kao i upotrebu raznih mirisa za prostorije, sprejeva, lakova i slicno.

Gotovo svi zatvoreni prostori imaju tragove formaldehid gasa cija isparavanja imaju stetan uticaj na nas organizam i ciji su tragovi u mnogim stvarima iz naseg okruzenja, od sredstava za ciscenje do ljepila kojim se lijepi namjestaj. Zato mozemo unijeti prirodu u nase domove.

Ako volimo cvijece  u nasim domovima, bilo bi dobro izabrati cvijece jakih zelenih listova koje ce posluziti kao prociscivac zraka. NASA naucnici su vrsili istrazivanja na brojnim zelenim biljkama, a cvijece koje se pokazalo kao najbolji prociscavac zraka u zatvorenim prostorijama je mirni ljiljan, Spathiphyllum {na fotografijama}. Mirni ljiljan ne voli previse svijetlo mjesto, zalijeva se jednom sedmicno, cvjeta 2-10 sedmica, a zatim pauzira po 3 mjeseca. Listove treba redovno ocistiti od prasine.

PicMonkey Collage

DSC_0478

DSC_0481

Jedan mirni liljan uselio se pocetkom ove godine u moju dnevnu sobu. Koje cvijece drzite u vasim dnevnim sobama? Drzite li cvijece u prostorijama za spavanje?

10 odgovora na “Cvijet koji ce najbolje procistiti zrak u tvom stanu”

  1. Lep ti je novi stanar 😉 Inače, cveće i ja smo na “vi”. U kući nemam ni jednu saksijicu, a u dvorištu je uglavnom ono cveće koje ne traži negu – visibabe, neven, đurđevak, šeboj. Mada mi se ova ideja sa zelenim prečišćavačem vazduha sviđa! ♥

  2. Ja imam par biljcica koje se drze kako tako. Medju njima je africka ljubicica tj dvije razlicitih boja, zanzibarski dragulj, seflera i jos par i za sad sve biljcicce drzim ili na terasi ili u dnevnoj sobi.

  3. Ja imam jednu vodenu palmu, jednu dracenu, par zelenih ljiljana za koje sam isto cula da dobro ciste vazduh, afričku ljubičicu, par bozicnih zvezda, brsljan i jos par biljaka kojima ne znam ime 😀 E da, i kucnu srecu. iii da, zabranila sam sama sebi vise da idem na sajmove cveca jer cu se zatrpati. Ali mozda se nadje mesta i za mirni ljiljan,mnogo je lep. 😉 Hvala na preporuci! 🙂

Komentari su onemogućeni.