Dolaze gosti – zaposlimo ih

Lijepo je biti gost, ali je isto tako lijepo i ugostiti druge u svom domu. Da li ce biti stresno ili zabavno pripremiti veceru za goste moramo odluciti sami. Ako smo za ovo drugo, potrebno je vece sa gostima planirati ranije i dobro se organizovati.

Sta posluziti gostima? Ako sami pravimo veceru najbolje se drzati onoga sto nam dobro uspijeva i ne eksperimentisati sa jelima koja nismo ranije pravili, jer to moze biti stresno, pogotovo ako odabiramo jela koja se serviraju neposredno nakon sto su gotova. Najbolje je da jelovnik bude sto jednostavniji i da ne sadrzi previse razlicitih stvari i okusa, a sve zajedno bi trebalo biti dobra cjelina, sto se moze postici koristenjem neke teme kroz cijeli jelovnik.

Kad je jelovnik gotov, ostaje nabavka, postavljanje stola, hladjenje vina, sokova i slicno, a zatim pospremanje, pa kuhanje, oblacenje, sminkanje i slicno.

Od svega pobrojanog najvise vremena ce uzeti kuhanje, zato ga mozemo preskociti, zapravo izostaviti sa nase liste. Pustimo nase goste u kuhinju, naravno ako ih nije previse i zaposlimo ih.

Vece sa gostima moze biti jako zabavna i u kuhinji. Prije samog dolaska gostiju dovoljno je pospremiti kuhinju, napraviti dovoljno mjesta za rad uklanjajem nepotrebnih predmeta. Jelovnik se moze podijeliti u grupe, tako da svaki gost dobije svoj zadatak. Vece u kuhinji moze biti jako zabavno uz svijece, casu vina, muziku i cavrljanje. Da bi zabava u kuhinji bila potpuna dobra je ideja pobrinuti se za kecelje, rukavice za vruce i slicno.

Oni koji nikada ne kuhaju niti se snalaze u kuhinji mogu nesto nauciti, poslovi ce biti ravnomjerno raspodjeljeni i svi ce se zajedno radovati rezultatima, a ujedno provesti prijatno vece. Ako se cesto vidjate sa istim prijateljima zajednicko kuhanje moze postati tradicija, a da bi sve bilo zanimljivije mogu se izabirati teme kao francuska, italijanska, kineska i druge. Velicina kuhinje ne bi trebalo da bude prepreka.

Poslije jela se moze praviti desert koji ne mora biti torta niti nesto komplikovano, za ovakve veceri dovoljan je sladoled sa malo voca, irish coffee ili slicno.

Volite li goste u kuhinji ili volite kuhinju samo za sebe?

Photo kredit 2

13 odgovora na “Dolaze gosti – zaposlimo ih”

 1. Gordana, divan post! Kod mene je to na dane, ali više volim dok smo svi zajedno u kuhinji i dok nam se kuhanje pretvori u tradiciju, druženje uz priču i kada kasnije svi uživamo u plodovima svog rada 🙂

 2. Super ideja, mislim da bi bilo interesantno isprobati. Ja sam jedna od onih koja voli goste, ali ne i kuhinju, zato glasam za goste u kuhinji,uz drustvo i casu dobrog vina kuhanje ce biti zanimljivije.

 3. U moju kuhinju stvarno stanem samo ja i dete koje se mota oko mojih nogu = 2.5 kvadrata, ali bih stvarno volela ako mogućnosti dozvole jednoga dana nas više u kuhinji uz neizostavan smeh. 🙂
  Lepa tema. 🙂

 4. I ja obožavam kad društvance dođe pa se kuva zajedno. Najslađe su mi te pričice i smejanja.
  Baš si ovo super predložila Goco.
  Ne znam zašto al uopšte mi nisu stizala obaveštenja o tvojim postovima…Tek sada vidim…

 5. Odličan post ! Moja je kuhinja dovoljno mala da koliko god ja voljela da nas je u njoj više to ne bi išlo . Stoga , ja u kuhinji, a gosti uz kuhinju i obično uskaču u dijelu “dodaj mi ovo ili ono, pogledaj nešto tamo…”. U svakom slučaju, važno je da smo zajedno, da se družimo i lijepo počastimo i zabavimo !

 6. Ovu subotu slavila sam rođendan, moja kuhinja je mala,pa mi se nije ni moglo pridružiti društvo,napravila sam sve sama,nije mi bilo problem. Puno vremena potrošim na dekoraciju,ali to mi je neobično važno.lijepi detalji me čine sretnom.Zato i pratim sve što napišete,jer ste razigrani i puni mašte,nastavite tako.Lip pozdrav iz prekrasnog Splita. nena

Komentari su onemogućeni.