Filmska preporuka – Jos uvijek Alice

still-alice-717x375

S nestrpljenjem sam cekala da se film Still Alice po istoimenoj knjizi Lise Genova pocne prikazivati u kinu, dijelom sto volim Julijanne Moore kao glumicu, dijelom sto je za ulogu u ovom filmu dobila svog prvog Oskara, ali naravno i same tematike filma, a to je Alzheimer. Film pruza dosta informacija o samoj bolesti i mislim da bi ga svi trebali pogledati, jer pored sto ovu tesku bolest stavlja u fokus, prikazuje jednim dijelom i probleme sa kojima se susrece porodica oboljelog i pojedinacnu borbu svakog od clanova porodice da na svoj nacin i sa pomijesanim osjecanjima ogorcenosti i tuge prihvate novonastalu situaciju. Alzheimer je bolest o kojoj se ne govori na isti nacin kao sto se govori o drugim bolestima sto se takodje pominje u filmu kroz rijeci glavne junakinje koja kaze da je imala kancer, ne bi se tako stidila. 

Alice je inteligentna zena na pocetku pedesetih koja ima lijep zivot, djecu i karijeru pisca, radi kao profesor lingvistike na fakultetu, voli jezik, komunikaciju, poigrava se rijecima sve dok se na jednom predavanju iznenada ne moze sjetiti rijeci koju je htjela reci. Takvi slucajevi se pocinju ponavljati, Alice trazi pomoc lijecnika i saznaje dijagnozu: alzheimer. Iako se Alice pridrzava svih lijecnickih savjeta, vjezba i trenira svoj jezik i pamcenje kroz svoje male metode za lakse pamcenje, bolest uzima sve vise maha, njen zivot se mijenja iz temelja, a uz nju i zivoti njene djece i cijele porodice koja gubi suprugu i majku. Tako zapocinje borba u kojoj se Alice koja se pored toga sto se ne moze sjetiti kuda je posla ne moze odjednom sjetiti ni imena svojih najmilijih bori da sacuva jos malo niti koje je vezu za nju samu i sjecanja na lijepe trenutke prozivljene sa porodicom.

Misljenja o ovom filmu su podijeljena, kriticari zamijeraju nedostatak jedne druge dimenzije osim same bolesti koja nedostaje filmu, ali se svi slazu u tome da je Julianne Moore bila izvanredna u ulozi Alice kao i u mnogobrojnim ulogama ranije.

Da li ste vec gledali fim?

6 odgovora na “Filmska preporuka – Jos uvijek Alice”

  1. Nisam jos, ali cu obavezno….I ja volim Julianne, I vjerujem da je odlicna I u ovoj kao I svim drugim ulogama do sada….

    Hvala na preporuci!

  2. Ne pamtim kada je neki film ostavio na mene toliki utisak kao ovaj. Danima razmisljam o strahoti te bolesti i praznom pogledu nekoga ko je izgubio i sebe i ceo svet ali i u tom izgubljenom svetu moze da prepozna ljubav.
    Film zaista zasluzuje sve preporuke!

Komentari su onemogućeni.