Cashew ili indijski orascic je plod tropskog drveta koje raste zajedno sa takozvanom cashew jabukom, tacnije na njenom vrhu. Svaki put kada se ubere jedan orascic, ostaje neiskoristena jedna cijela vocka koja je pet do deset puta veca od samog orascica.

Iako ga zovemo indijski orascic, niti je orah, niti potice iz Indije. Domovina mu je Brazil, a zapravo je sjeme cashew jabuke. Zbog toga se ne ubraja u orasate plodove. Same cashew jabuke su nekada bile hrana Indijanaca u Latinskoj Americi, a danas je Indija u koju je ovaj orascic stigao krajem 16. vijeka najveci proizvodjac indijskog orascica po cemu je dobio i ime. Pored toga uzgaja se i u zapadnom dijelu Afrike.

Cashew jabuke su razlicitih boja, od zute do crvene, a sam orascic se mora osloboditi i izvaditi iz cahure koja ga obavija i koja se nalazi na samom vrhu jabuke. Ostatak cashew jabuke se jednostavno baca. U blizinama plantaza cashew oraha se nalaze ogromne kolicine ovog voca koje je jednostavno osudjeno da sagnjije u roku par dana.

Na svaku tonu proizvedenog indijskog orascica ostaje 10-15 tona cashew jabuke od cega se 90 procenata jednostavno baci. Svake godine se na svjetskom planu prodaje oko 600 000 tona ovog orascica.

Razlog zasto se ova cashew jabuka ne koristi vise je tanin, jedinjenje koje ima opor okus i ostavlja suha usta, a sadrze ga i mnoge druge vrsta voca u nezrelom obliku. Preradom se tanin gubi iz cashew jabuke.

Mlada Dankinja Marianne Duijm je dosla na ideju da uradi nesto oko ovog problema i osnovala firmu Casjus. Tragajuci za dobrom idejom za svoj diplomski rad na fakultetu dospjela je sa grupom studenata u Tanzaniju gdje je sve i pocelo.

Casjus projekat ima za ideju da lokalno stanovnistvo u zemljama u kojima se cashew uzgaja pocinje iskoristavati cashew jabuku i da se tako stvore radna mjesta u malim lokalnim zajednicama.

Cashew vocka ili jabuka kako se najcesce naziva je zapravo veoma zdravo voce koje okusom podsjeca na nesto izmedju manga i ananasa. Sadrzi pet puta vise C-vitamina nego narandza.

Nakon duzeg ispitivanja uspjelo se proizvesti pire koji se ocuva daleko duze od svjeze vocke i koji konsistencijom podsjeca na datule, a jedan od prvih proizvoda od ovog pirea su bile karamele. Takodje je punjenje za cokoladne praline jedan od narednih projekata, a plan je da se u skoroj buducnosti ovo tropsko voce koristi i za mnoge druge proizvode poput smoothies i sladoleda.

Indijski orascic je inace zdrav, sadrzi manje masnoce od obicnog oraha, sladunjavog je okusa i bogat vitaminima i mineralima.

Photo Credit 1

Jedan komentar na “Jedan indijski oraščić – jedna bačena voćka”

Komentari su onemogućeni.