Kisela djetelina

photo_2016-05-29_20-14-38

Crvena kisela djetelina je jako dekorativna biljka zbog predivnog kontrasta boja, sicusnih listova i malih zutih cvijetova. Pored toga je i zacinska, visegodisnja biljka, a ako se drzi na mjestu na kojem ima dosta sunca moze izrasti jako brzo. Zbog dekorativnosti se cesto drzi na terasama u visecim saksijama iz kojih se moze slobodno granati i rasti, ali se zbog dekorativnosti koristi i kao popularni ukras na desertima ili supama. Jestivi su i listovi i cvijet, odlicno se slaze uz ribu, ali i posuta preko raznih salata. U ishrani se koristi u normalnim, ne pretjeranim kolicinama.

Na fotografiji je kao dodatak paprikama pecenim na grilu i punjenim gorgonzola sirom koje su ujedno jako jednostavan prilog pripremljen na grilu. Paprike se raspolove i izgrilaju sa obe strane, a kada dobiju lijepu boju, napune se komadima gorgonzola sira i vise ne prevrcu dok se sir ne rastopi.

photo_2016-05-29_21-06-13

Jedan komentar na “Kisela djetelina”

  1. Nisam se susretala do sada sa ovom detelinom, a sviđa mi se što je jestiva 😀 Ove tvoje paprike sa gorgonzolom su mi napravile poplavu u ustima! Fantazija! ♥

Komentari su onemogućeni.