DSC_0190

Prije nekoliko godina sam citala knjigu Monice Ali Brick Lane o mladoj djevojci koja iz Bangladesa dolazi u London radi aranziranog braka u kojoj se pominje kokosovo ulje kao sredstvo za njegu. Otprilike tada se kokosovo ulje i uselilo u moju kuhinju. Ne koristim ga svaki dan, ali recimo pecem ponekad jaje na njemu, zobene palcinke, mijesam ga u neka indijski inspirisana jela, stavljam ga u kolacice umjesto maslaca i slicno. Pri pomenu kokosovog ulja cesto se kao problem pominje visoka cijena ili miris. Nedavno se na trzistu pojavilo i kokosovo ulje bez mirisa, na koji nacin je odstranjeno, ne znam, ali proizvodjaci trvde da je miris odstranjen bez upotrebe hemikalija. Pored u kuhanju volim kokosovo ulje koristiti i za njegu, a jedan od nacina da kokosovo ulje postane jednostavno sredstvo za njegu je da ga koristimo za njegu kose. Ako ga koristimo za te namjene, cijena mu nije dosta visa od sredstava za specijalnu njegu kose, a prednost je sto dobijamo prirodno sredstvo, naravno ako je ulje pravo.

Kao sto je ljeti izlozena suncu tako je u zimskom periodu nasa kosa izlozena stalnoj promjeni hladnoce i toplog zagrijanog zraka u prostorijama usljed cega postaje isusena. Tu je i nosenje kapa od kojih kosa postaje naelektrisana za sta je potrebno jednom ili dva puta sedmicno napraviti masku koja ce joj dati vlaznost. Najbolje je kada su maske prirodne kao na primjer maska od jedne banane, malo meda i malo mlijeka dace nasoj kosi zivost. Sisanje ispucalih vrhova kose je isto tako vazno i zimi, a ne smijemo zaboraviti ni to da joj steti i previsoka temperatura prilikom susenja fenom.

DSC_0182

Kokosovo ulje je efektivno prirodno sredstvo za njegu kose u toku zime. Dovoljno je mali komad ulja ugrijati medju prstima i nanijeti na suhu kosu pocevsi od vrhova i prespavati sa uljem u kosi. Ako ne zelite spavati sa uljem, nakon nanosenja se na kosu moze staviti plasticna vrecica i zamotati rucnikom, te drzati par sati. Kolicinu ulja najbolje je odrediti prema vlastitoj kosi, gustini, duzini i slicno. Za prvi put se moze uzeti komadic ulja velicine jednog ljesnjaka. Nakon njege kokosovim uljem kosa ce se osjecati zdrava i sjajna.

DSC_0133

Kojim prirodnim sredstvima vi njegujete vasu kosu?

3 odgovora na “Kokosovo ulje, cuvar kose u zimskom periodu”

  1. I kod nas je skupo, ali su jednako skupi i kozmetički preparati puni nepoznatih sastojaka.. Letos sam ga stavljala na kosu (drugarica me na moru naterala da uzmem njeno), ne mogu da opišem koliko mi je kosa bila fina… ♥

Komentari su onemogućeni.