Kraljevski vikend

Danska je najstarija monarhija na svijetu. Monarhija i zastava Dannebrog, na koju su Danci posebno ponosni, stare su preko 1000 godina. Ovog vikenda Danci su proslavili 40 godina vladavine kraljice Margrethe Druge. Na tron je dosla poslije smrti svog oca Frederika DevetogDanska vlada je za njegovog zivota promijenila zakon u  ustavu, koji nije dozvoljavao da zensko dijete naslijedi krunu.

Tako je Margrethe, najstarija od tri sestre u porodici, postala kraljica. Lijepa, mlada zena upravo udana za francuskog sarmera, koji dobija titulu princ. Mnogi stranci nalaze za cudno da je kraljicin muz princ, a ne kralj. Kraljica ima 71 godinu i mnogo interesovanja, posebno za slikarstvo i uspjesno stoji na celu kraljevine, danas moderne institucije, koja doprinosi popularizaciji Danske i danskih produkata u svijetu.

U kraljevskoj porodici se kao i u svakoj drugoj porodici obiljezavaju krstenja, vjencanja, rodjendani… To su u Danskoj uvijek dani koje vecina ljudi provodi pred televizorom. Iako mnogi misle da kraljevska porodica kosta drustvo mnogo novca, istovremeno su i ponosni na njih.

Takav je bio i ovaj vikend. Kopenhagen, okupan zimskim, zubatim suncem, ugostio je sve one, koji su dosli da pozdrave Kraljicu na njen jubileum. Djevojcice sa krunama i diademama u kosi i osmijesi na licima mnogih.

Grad ukrasen zastavama, na ulicama kraljevski “olovni vojnici” sa kapama od krzna kanadskog crnog medvjeda, marsirali su u taktu muzike i uveseljavali mnoge prisutne. Prava narodna festa i svecani ugodjaj ujedinjenog i sloznog naroda u maloj kraljevini. Prava bajka.

Usred bajke mogli su se naci i mnogi turisti, koji su se slucajno zatekli na ulicama Kopenhagena. Ispred njihovih ociju stvorila se zlatna kocija sa prekrasnim bijelim konjima i kraljicom. Bonus dozivljaj. Naravno tu je i Amalienborg, dvorac usred Kopenhagena, gdje turisti svaki dan, tacno u podne, mogu posmatrati smjenu straze kraljevske garde.

Ostatak Danaca, mogao je pratiti dogadaje putem tv-programa. Neki se okupljaju i sa prijateljima obiljeze dan uz tortu i sampanjac. Pekare cesto peku kolace specijalno “kraljevski” ukrasene. Na prvoj slici je izlog poslasticarnice La Glace. Posebno je zanimljivo gledati kada kraljevski gosti dolaze na dvor. Mnostvo prekrasnih haljina, nakita i bljestavila. Za trenutak se odluta iz svakodnevnice i zavrsi u nekom snu ili nekoj davno procitanoj bajci.

15 odgovora na “Kraljevski vikend”

  1. Zivim u Svedskoj koja je takodje monarhija. Od onih sam koji misle da kraljevska porodica kosta previse novaca i nicemu ne sluzi, te da bi trbalo ukinuti monarhiju…. Nezainteresovana za dogadjaje u vezi sa kraljevskom porodicom i totalno ih ignorisem i na Tv i u drugim medijima… Pozz

  2. Nisam zaljubljena u ‘plavu krv’ bilo koje zemlje, ali mi se Danski okrunjenici dopadaju – cine se mnogo vise prizemljenijim od ostalih (mozda je to zato sto su prihvatili jednu Australsku ‘obicnu’ djevojku za princezu)

  3. Bili zaljubljeni u plavu krv ili ne, lijepo je izaći iz kolotečine života i jedan vikend proživjeti kao u bajci.

  4. I ja sam videla taj dokumentarac o kraljici mislimda je bio CNN. Baš fina teta. Ja imam u porodici zaljubljenike plave krvi i ja sam po nešto naučila od njih o svemu tome. Moraju i oni da se menjaju shodno vremenima.

  5. Mozda njima i jeste ko u bajci, ali koliko bi se gladne djece moglo nahraniti novcima koje oni svake godine potrose, ni u sta!

Komentari su onemogućeni.