Kuhinjske price – Drzaci za kuhare

Iako u danasnje vrijeme vecinu recepata mozemo naci i procitati na internetu, kuhari su sve popularniji i prodaja im raste iz dana u dan.  Trgovci knjigama zadovoljno trljaju ruke, a kuhari dobijaju sve vise mjesta na policama knjizara. Mnogi ljudi kupuju kuhare da bi ih imali i da bi ih izlozili u svojim kuhinjama kao ukrasni detalj, dok ih drugi maksimalno koriste.

Svima nam je poznata slika masnih mrlja na stranicama koje smo najvise okretali. Poznata nam je i slika kuhara koji se neprestano zatvara, pa ga brasnavom rukom moramo otvarati ponovo i ponovo.

Odlicna ideja za to su drzaci za kuhare pravljeni od raznih materijala, a bez obzira na dizajn, svrha im je da se ne zatvaraju dok ste u toku rada u kuhinji. Posto drzaci za kuhare zauzimaju dosta mjesta, dosta ih je napravljano da se mogu sklopiti kad se ne koriste, a oni kreativni mogu ih napraviti i sami.

Iako vecina nas drzi kuhare u kuhinji, ne znaci da se to i mora, jer drzeci ih na policama u dnevnoj sobi izbjegavamo da nam kuhari ostare zbog isparavanja koje je neizbjezno u kuhinjama u kojima se kuha. Kad je kuhar potreban u kuhinji, lako ga je donijeti.

Medjutim, kad pogledam jedan moj stari nasljedjeni kuhar, kucan prije mnogo godina pisacom masinom i rucno vezan, mislim da svaka pozutjela stranica i mrlja na njoj cuva neku pricu i ima svoju draz.

Zato ne znam da li su nam drzaci uopste potrebni ili su samo jos jedna nepotrebna stvar u kuhinji. Sta vi mislite?

Photo kredit 1, 2

15 odgovora na “Kuhinjske price – Drzaci za kuhare”

 1. Ne mogu vjerovati da netko kupuje kuharicu za ukras!! Ne koristim držače, mada ovi tvoji izgledaju jako lijepo. Nedavno sam negdje vidjela vrlo praktičan držač kojeg svatko ima u kući – vješalica za hlače, ona sa dvije štipaljke. Knjiga je zakačena na te štipaljke a uz pomoć vješalice obješena na ručkicu gornjeg kuhinjskog ormarića.

 2. ja sam se isto oduševila ovom forom s vješalicom za hlače, ima i kod mene na fejsu, međutim nije obješena knjiga nego časopis. ne znam kako bi držalo tvrdouvezanu kuharicu od parsto strana :)).
  volim knjige, kuharice posebno. mi imamo naviku kad god negdje otputujemo kupiti kuharicu s jelima te zemlje, pa doma isprobavati.
  ne koristim stalke, iako mi se sviđaju. imam malu kuhinju i svaki cm prostora mi je dragocjen. za odlaganje šalabahtera imam policu na koju stavim laptop ili knjigu da mogu gledati.

 3. Ja recepte vecinom nalazim na internetu, isprobam i napisem u svoju svesku sa receptima.Kad kuvam svesku obicno drzim malo dalje od mjesta gdje radim pa svako malo trknem da procita. Kuvara imam dva jedan je onaj stari narodni kuvar ogromni koji sam naslijedila a jedan je neki sa kolacima koji sam dobila na poklon od mm. Inace kuvare ni pod razno ne drzim u kuhinji da se zamaste vec u dnevnoj na polici. U mojoj kuhinji se jako puno kuva i to bas i nije mjesto za drzanje knjiga a drzaci izgledaju ok ali vise kao ukrasni detalj

 4. Meni je suprug izradio drveni držač,i stvarno mi dobro dođe,jer mrzim kada su mi papiri ili kuhari razbacani po plohi,ovako imaju svoje mjesto,i kada kuham su mi na dohvat:)

 5. Ja bih jako volela jedan…Baš sam se pronašla u onome-kad se zatvori a mi moramo brašnjavima rukama, ili masnim da prevrćemo..
  Kuvare držim u trpezariji, taman im ne šteti kuvanje a i služe kao ukras i inspiracija:)

Komentari su onemogućeni.