Ovog ljeta svi koji su to zeljeli mogli su prosetati ili se provozati biciklom stazicama po ovim cudesnim cvjetnim livadama i ponijeti sa sobom u svoje domove sarene bukete. Ideja je zaista nesvakidasnja, a evo o cemu se i zapravo radi.

Duz mora na Amager na podrucju Kopenhagena opstina je na 6,5 hektara zemljista ili velicine 10 fudbalskih igralista zasadila raznobojno cvijece koje ce cvjetati do prvih mrazeva i koje svi mogu doci i slobodno brati. Cvijece je zasadjeno da bi se zemlja pripremila za sadnju 25 000 stabala koja ce u buducnosti u ovom kraju ciniti gradsku sumu koja ce biti jedinstven vid gradske prirode i ideja je razradjena zajedno sa gradajanima Kopenhagena koji sve vis koriste i zele prirodu u svom okruzenju i koji su zele vise sumu koja lici na divlju sumu i ne lici previse na gradske parkove, kao i mojesto na kojem ce rasti i neko bobicasto voce, tresnje, ljesnici i slicno koje ce se moci slobodno brati.

Odluceno je da se gradska suma podijeli u pet oblasti kao sto su dio s tresnjama, dio s drvecem i zbunjem, niski dio sume s niskim rastinjem, ljesnjacima i niskim zbunjem i dio koji ce se nazvati Copenhagen Food Forrest u kojem ce rasti bobicasto voce. Ova neobicna suma bice sastavljena od danskih sorti koje ce ciniti 95 procenata ukupno zasadjenih, ali ce se ostaviti prostor i onim sortama koje ce vremenom moci uspijevati i u sjevernim dijelovima zbog klimatskih promjena, a koje to ranije nisu mogle, a to ce na primjer biti oras i kesten.

 

 

Photo credit 1, 2

Jedan komentar na “Livade u cvijeću”

Komentari su onemogućeni.