U nase su se jezike ove 2020. godine uselile mnoge rijeci i izrazi vezani za corona virus. Tako su rijeci poput COVID-19, inkubacija, karantin, klaster, pandemija, izolacija i mnoge druge postale dio svakodnevnog govora, jedna od rijeci koju smo najvise koristili je sigurno rijec maska, a nakon maski dosle su i maskne.

Maske – akne – maskne

Maske nosimo uglavnom svi, kako zbog nas samih, tako zbog ostalih oko nas i sve male neugodnosti koje maske ostavljaju za posljedicu neuporedivo su manje od opasnosti zaraze kojoj smo izlozeni.

U toku ove godine pocelo se pisati i govoriti o masknama kao novom vidu problema koze lica koji je posljedica nosenja maski. Skeptici su to odmah ocijenili kao jos jedan nacin da se izmisle i prodaju novi produkti za njegu lica, ali je istina da su maskne bile i jos su uvijek rasiren problem koze lica nastao kao posljedica nosenja maski u 2020. godini.

Jedan od vodecih japanskih casopisa za njegu i ljepotu The Tokyo Weekender pisao je o tom problemu, jer je poznato da je nosenje maski u Japanu rasprostranjena pojava i prije pojave corona-virusa.

Procitaj takodje Zasto Japanci nose maske?

Maskne su izraz za iritiranu kozu u predjelu nosa i usta, a manifestuju se u obliku osipa, suhe koze i slicnih iritacija. Najzastupljenije su kod osoba koje maske koriste u vezi sa izvrsavanjem radnih zadataka kao na primjer osoblje u zdravstvenim ustanovama koje maske nosi u toku visesatnog radnog vremena.

Kad je koza pokrivena duzi vremenski period, stvara se vlaga koja iritira kozu, narocito onu koja je osjetljiva, sklona crvenilu ili je inace necista. Masnoca koju luci koza, znoj, zatim sve ono sto smo namazali po kozi zatvoreno u toplim i vlaznim uslovima ispod maske pogoduje zacepljenju pora u kozi i razvoju bakterija.

Maske pravljene od najlona, poliestera, papira i slicno lako iritiraju kozu i osobe sa osjetljivom kozom bi ih trebale izbjegavati i koristiti umjesto njih maske od pamucnih materijala. Platnene i pamucne maske je potrebno prati deterdzentima bez parfema, izbjeljivaca i omeksivaca kako bi se iritacija koze svela na minimum.

Strucnjaci za kozu preporucuju blage i prirodne produkte za njegu lica svim osobama koje zbog potreba posla moraju svakodnevno provoditi pod maskom veliki dio dana. Takodje se preporucuje povremeno skidanje i obavezno mijenjanje maski. I naravno dobra higijena je neizbjezna.

Njega usana je takodje vazna za sve one koji pod maskom provode vise sati dnevno.

Kratkotrajno nosenje maske za lice zbog odlaska u kupovinu i slicno ne bi trebalo ostavljati nikakve posljedice na kozi.

Photo Credit 1