Zasto je zaustavljena prodaja omeksivaca rublja

download

Jedan danski trgovacki lanac ovih dana objavio je vijest o uklanjanju svih omeksivaca za rublje sa polica svojih trgovina. Prodaja omeksivaca je zadnjih nekoliko godina drasticno smanjena, a jedno istrazivanje pokazalo je da omeksivac ne koristi ni 50 % ispitanika. Ovaj potez objasnili su preuzimanjem odgovornosti za sve veci broj osoba osjetljivih na hemikalije i parfeme, stetnim uticajem tvari iz omeksivaca na alge i ribe, ali i podatkom da kada bi svi prestali koristiti omeksivac oslobodili bi vodu od 3000 tona stetnih materija, kako tvrde strucnjaci.

Omeksivaci cine odjecu meksom i mirisnijom, ali joj isto tako stete kao na primjer boje se ispiraju, rucnici ne upijaju vodu kako treba i slicno. Dodavanje omeksivaca se moze izostaviti i omeksivac je sigurno nesto bez cega se moze, a umjesto omeksivaca se moze u svako pranje dodati par kasika obicnog bijelog kuhinjskog sirceta koje je i zdravije i jeftinije. Sirce cini odjecu meksom i otklanja neugodne mirise, a dobro je i za samu masinu za pranje vesa. Jabukovo sirce se ne preporucuje za odjecu.

Ako zelite mirisno rublje u sirce se moze dodati i nekoliko kapi etericnog ulja poput lavandinog i slicno.

Mali savjet: Znamo da novi rucnici ne upijaju dobro vodu, zato je dobra ideja nove rucnike natopiti preko noci u hladnoj vodi u koju ste dodali sirce, a nakon toga oprati na uobicajen nacin.

Koristite li omeksivac za rublje? Da li ste probavali zamijeniti ga nekim prirodnim omeksivacem?

Photo kredit dr.dk

5 odgovora na “Zasto je zaustavljena prodaja omeksivaca rublja”

  1. Volela bih da prestanu sa proizvodnjom omeksivaca, kao i mnogih drugih nepotrebnih i stetnih stvari koje svakodnevno koristimo. Ovo sa sircetom je potvrdjeno i ko zna koliko puta oprobano kod nas u domu:)

  2. E ova vest me je bas obradovala.Veliki sam protivnik omeksivaca i ostalih bespotrbnih hemikalija koje zagadjuju i vodu i vazduh a bez kojih se i te kako moze.Svidja mi se ovaj savet sa sircem,i jeftinije i zdravije a ucinak isti.

Komentari su onemogućeni.