Poznato je da se toz preostao nakon kuvanja kafe moze koristiti za mnoge stvari u domacinstvu kao na primjer za uklanjanje mirisa na rukama nakon diranja ribe ili bijelog luka, moze posluziti i kao prirodno sredstvo za ribanje nekih povrsina, toz mirisom takodje tjera mrave kao i puzeve sa povrca, a koza na rukama postaje meka i njezna nakon sto na njih utrljamo toz, pa isperemo vodom.

Pored toga kafa moze i apsorbovati neke mirise, pa se savjetuje da se u negdje u dno frizidera koji je ponekad prepun raznih mirisa doda i zdjelica sa mljevenom kafom.

U kakvoj su vezi parfemi i kafa?

U mnogim robnim kucama po odjelima sa parfemima vise mrezaste vrecice sa kafom u zrnu ili su na vise mjesta postavljene zdjelice sa malo kafe. Koriste se da bi kupci izmedju mirisanja vise razlicitih parfema pomirisali kafu koja kako kazu “ocisti nos” ili tacnije culo mirisa.

Tokom isprobavanja vise parfema, cak nakon dva ili tri razlicita nase culo mirisa odjednom postaje zasiceno i vise ne mozemo osjetiti pravi miris onog sto mirisemo. Pomirisimo li kafu, mozemo nastaviti sa isprobavanjem.

Zato je dobra ideja imati koje zrno kafe u dzepu kada smo u potrazi za parfemom, ako se parfumerija u kojoj kupujemo vec ne sluzi ovim trikom.

O uticaju kafe na culo mirisa istrazivao je i pisao i naucnik Noam Sobel.

Jedan komentar na “Mali trik s kafom u parfumeriji”

Komentari su onemogućeni.