Mirisno drvo protiv insekata

DSC_0143.jpg

U proljece obicno pospremamo zimsku ili topliju garderobu u ladice, ormare ili kutije u zavisnosti koliko mjesta imamo i pri tome bi trebalo voditi racuna o pravilnom odlaganju. Odjeca, posebno vunena bi trebalo da bude oprana ili ociscena u cistionicama, jer je neoprana odjeca posebno ona sa mirisima parfema mamac za moljce. Ono sto privlaci moljce je takodje i stirka. Na trzistu se nalazi veliki broj hemijskih sredstava za borbu protiv insekata koje bi trebalo izbjegavati, a vratiti se nekim prirodnim sredstvima koje su koristile nase bake poput ruzmarina, mente, lavande i slicnog bilja.

DSC_0149.jpg

Nedavno sam naisla na izrezbarene komade cedar drveta koji se mogu postaviti u ladice ili objesiti na vjesalice u ormare sa odjecom. Nakon nekog vremena dovoljno je samo sastrugati povrsinu smirgl papirom da bi im se miris obnovio. Cedar drvo je drvo nevjerovatno lijepe crvenkaste boje i jakog mirisa zbog kojeg se koristi u borbi protiv insekata, narocito moljaca, ali i mrava i komaraca. Smatra se i dobrim upijacem vlage.

DSC_0284.jpg

DSC_0281.jpg

Jednom sam procitala da komarci bjeze od stabljika paradajza, ne znam da li je tacno. Imate li neki savjet na ovu temu, slobodno ga podijelite u komentarima.

11 odgovora na “Mirisno drvo protiv insekata”

  1. ‘Sandalwood’ (sandalovo drvo) se ovdje koristi protiv moljaca u ormarima, dok protiv komaraca koriste tzv. ‘citronela’ svijece.

  2. Na preporuku ruza123 bloga, ja se nadjoh u ovom carstvu i jakooo mi se dopalo! A na ovu temu imam proverenu stvar. Na maloj terasi ispred radne sobe u zardinjeri svake godine od kada imam klince, izbirace, sadim i sejem povrce i tu nikada nema komaraca. Mama mi je savetovala da uz povrce (paradajz, krastavac, papriku) sejem bosiljak, persun, vlasac i cvet neven, za koga poznavaoci organske sadnje kazu da tera te male bubice stetocine i da treba da bude uz svaku stabljiku paradajza. Od kako to radim, ni komaraca a ni bubica, povrce sjajno.

      1. Oh, onda je to sigurno razgrabljeno. Sigurno jedna od onih stvari koje se pojave kao posebna ponuda.

Komentari su onemogućeni.