Novi trendovi – Strikanje

strikkedukker_475_dg_87518

Usvijetu je sve vise i vise novih trendova, a strikanje je sigurno jedan od trenutno velikih hitova. Kursevi strikanja su popularni kao nikad ranije, pogotovo u zimskim vecerima kada se mnogi odluce tako opustiti od stresne svakodnevnice i mozda sami ostrikati praznicni poklon. Ovom trendu su sigurno doprinjeli Arne i Carlos, Norvezani {tacnije jedan od njih je Svedjanin}, popularni u cijelom svijetu i posebno poznati po strikanom nakitu za  bozicne jelke ili za Uskrs. Ovaj kreativni par Arne i Carlos, par su i u privatnom zivotu, a zive u jednom malom mjestu sjeverno od Osla u zgradi stare zeljeznicke stanice, gdje nastaju predivni komadi odjece, lutke, nakit i ukrasi od vune.

Strikke Dukker ich

Arne i Carlos su izdali i nekoliko knjiga, jedna od najpopularnijih je knjiga o strikanim lutkama, komade odjece koje su strikali nosila je norveska princeza, a inspirisali su i modnu kucu Dolce & Gabbana.

CmOCdcZXkX4oX8-yTjZogg2skVlktF5fQ7zE6eARh5vQ

{Kugle za jelku}

005

Za duge zimske veceri neki ljubitelji strikanja osnivaju i svoje strikacke klubove i druze se na taj nacin isto kao sto se druzilo nekada davno. Arne i Carlos izjavili su jednom da je sjediti kod kuce i strikati novi luksuz. Mislim da su u pravu.

Znate li strikati ili volite li strikati? Da li bi vas obradovao strikani poklon?

Photo kredit 1, 2, 3, 4

8 odgovora na “Novi trendovi – Strikanje”

  1. Ja sam ti “neumorna pletisanka”…. To me opusta uz gledanje TV. Pletem sitne stvari, kao pape ili zastitnike za ruke ili salove. Dijelim svima koje poznajem i svi se obraduju mojim poklonima…. 😀

  2. Nekad sam znala ali sad vec odavno nemam vremena za to a ove strikane lutke su predivne rado bi napravila nesto ovakvo. Takodje obozavam i one vunene prekrivace napravljene od kocaka sa ruzicama i to cu sigurno jednog dana napraviti cim budem imala malo vremena

  3. Znam strikati, ali to nisam radila zadnjih par godina. Kad sam bila na Grenlandu onda sam prela vunu od moskusokse, ne znam kako se to zove na nasem jeziku i zatim strikala, vrlo je interesantno. Grenlandjani to rade vrlo vjesto, moram priznati da sam se ja mucila, ali u svakom slucaju bilo je zabavno u drustvu to raditi i zabavljati se. Srecom, svi govore Danski tako da nije bilo komunikacijskih problema. U svakom slucaju bih se jako obradovala nekom poklonu od moskusokse vune, uz napomenu da je takav poklon jako skup .

Komentari su onemogućeni.